Lämmin tuulahdus lääkäripulaan – espanjalaislääkärit pakenevat taantumaa Suomeen

Kainuun ja Etelä-Pohjanmaan lääkäripulaa helpotetaan espanjalaisilla lääkäreillä. Kainuu on saamassa kansainvälisen työnvälityksen kautta 10 ja Etelä-Pohjanmaa viisi lääkäriä ja hammaslääkäriä. EURES-verkoston apuun turvauduttiin, koska lääkäreitä ei muilla keinoin löytynyt.

Kotimaa
Terveyskeskuslääkäri kokeilee lapsen polvirefleksiä.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Lääkäripulaan haetaan paikkausta ulkomailta kansainvälisen työnvälitysverkoston kautta. Kainuun ja Etelä-Pohjanmaan työvoimaviranomaiset ovat espanjalaisen kollegansa avulla mahdollistaneet yhteensä 15 espanjalaisen lääkärin ja hammaslääkärin tulon Suomeen.

Suomessa tehdyt haut eivät lääkäripulaan purreet, joten nyt oli aika soveltaa kansainvälisestä työnvälityksestä saatuja kokemuksia, sanoo asiantuntija Hannele Tuovila Kainuun TE-toimistosta.

– Insinöörejä, matkailualan työntekijöitä, sairaanhoitajia ja monien muiden ammattialojen työntekijöitä on vaihdon kautta palkattu, mutta tämä oli ensimmäisen kerta, kun rekrytoidaan lääkäreitä ja hammaslääkäreitä.

Kahden maakunnan ja Barcelonan välinen yhteistyö tuotti samantien 51 hakijaa. Valittujen 15 ammattilaisen halukkuuteen vaihtaa etelän lämpö pohjoisen olosuhteisiin löytyy selkeä syy.

– Espanjan taloudellinen tilanne on niin heikko, että lääkäreitten työmahdollisuudet ovat vähentyneet. Esimerkiksi julkinen sektori ei ole pystynyt työllistämään heitä, eikä tulevaisuuskaan näytä paremmalta.

Hyppy lähes tuntemattomaan

Suomen kielen tehokurssilla olevat espanjalaiset ymmärsivät Suomesta sen verran, että Suomessa on vahvassa kunnossa oleva julkinen terveydenhuolto sekä turvalliset olot. Toki muitakin tärkeitä tietoja oli haaviin tarttunut.

Pienillä paikkakunnilla työskentely ei ole heille outoa, Espanjasta löytyy pieniä terveyskeskuksia ja sairaaloita.

Hannele Tuovila

– Joku tiesi suomalaisista jalkapalloilijoista Jari Litmasen ja Sami Hyypiän, ja joku sanoi kaverinsa olleen häämatkalla Rovaniemellä. Pieniä tiedonpalasia heillä siis on, mutta arkielämä on tietysti uusi asia.

Suomeen tulijat opiskelevat kieltä Espanjassa. Jotta kohteet ja arki eivät unohtuisi, kainuulaiset ja pohjalaiset ovat heihin päivittäin yhteydessä Facebookissa.

– Tänään viestiteltiin siitä, mistä esimerkiksi asuntoja voi kysellä. Me pyrimme tarjoamaan hyvin konkreettista apua myös sosiaalisessa mediassa ja sitäkin kautta sitouttamaan valittuja tulevaan. Pienillä paikkakunnilla työskentely ei ole heille outoa, Espanjasta löytyy pieniä terveyskeskuksia ja sairaaloita.

Esimerkiksi Kainuussa oli keväällä 14 lääkärin ja hammaslääkärin virkaa täyttämättä. Perinteinen haku tuotti vain yhden työhakemuksen. Myöskään aiemmin tehdyt suorat haut esimerkiksi Virosta eivät ole helpottaneet lääkäripulaa. Etelä-Pohjanmaalla on kokemusta sairaanhoitajien palkkaamisesta Espanjasta, joten maakunnat päättivät kokeilla yhdessä lääkäreiden rekrytoimista.