1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Oikeus tulla unohdetuksi: Google poisti Ylen Satuhäät-sarjan sivulle johtavia hakutuloksia

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Google poistaa Ylen sivuille johtavia hakutuloksia. Google on hyväksynyt 53 prosenttia saamistaan poistopyynnöistä.

internet
Henkilö käyttämässä Googlen hakukonetta.
Philippe Huguen / AFP / Lehtikuva

Niin sanottu oikeus tulla unohdetuksi vaikuttaa nyt myös suomalaisia koskeviin verkon hakutuloksiin.

Yle sai torstaina hakukoneyhtiö Googlelta ilmoituksen, että Google on poistanut Ylen julkaisemalle verkkosivulle johtavan hakutuloksen tai hakutuloksia.

Ilmoituksessaan Google ei yksilöi pyynnön tekijää, mutta kertoo verkko-osoitteen, jolle johtavia hakutuloksia se on poistanut.

Poistetuissa hakutuloksissa ollut linkki vie Ylen TV2:n Satuhäät-sarjan jaksosta kertovalle sivulle. Itse sivu on edelleen verkossa.

Googlen toimet liittyvät Euroopan unionin tuomioistuimen päätökseen, jonka mukaan käyttäjät voivat pyytää hakukoneyhtiöitä poistamaan heitä koskevia hakutuloksia, mikäli ne johtavat epäolennaiseen tai vanhentuneeseen tietoon.

Ylen asiakkuuspäällikkö Leevi Kokko kertoo, että kyseessä on ensimmäinen ilmoitus Ylen sisältöjä koskevien hakutulosten poistamisesta. Kokko uskoo, että asia aiheuttaa keskustelua sekä Ylellä että media-alalla laajemminkin.

Soittokierros suuriin suomalaisiin mediataloihin ei tuonut tietoa muista vastaavista tapauksista.

Alma Median viestintäjohtaja Rauno Heinonen sanoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut, että yhtiön lehtien verkkosivuilla olevaan sisältöön johtavia hakutuloksia olisi poistettu.

Sanoma Newsiltä ja MTV:ltä ei pystytty perjantaina sanomaan, onko niille tullut ilmoituksia poistetuista hakutuloksista.

Hieman yli puolet pyynnöistä mennyt läpi

Vaikka Google kertoo olevansa eri mieltä EU-tuomioistuimen ratkaisusta, se on ryhtynyt soveltamaan päätöstä nopealla aikataululla.

Google julkaisi toukokuun lopulla verkkolomakkeen (siirryt toiseen palveluun), jolla voi pyytää hakutulosten poistamista. Varsinaisen hakutulosten poistamisen Google aloitti kesäkuun lopulla.

Google on hyväksynyt 53 prosenttia ja hylännyt 32 prosenttia saamistaan poistopyynnöistä. 15 prosentissa tapauksista Google on joutunut kysymään lisätietoja pyynnön tekijältä.

Hakukoneyhtiöt joutuvat ratkaisuissaan arvioimaan yhtäältä julkista intressiä tietoon ja toisaalta ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Google sanoi torstaina antamassaan vastauksessa EU-maiden tietosuojaviranomaisille (siirryt toiseen palveluun), että poistopäätösten tekeminen käytettävissä olevilla tiedoilla on usein vaikeaa.

Googlen mukaan osa pyynnöistä on tehty perättömillä ja virheellisillä tiedoilla. Toisinaan pyyntöjen tekijät antavat Googlelle paikkansa pitävää tietoa, mutta jättävät kertomatta heille epäedullisia seikkoja, jotka voisivat vaikuttaa hakukoneyhtiön ratkaisuun.

Lue seuraavaksi