Andritz toimittaa Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen

Andritz voitti uusitussa kilpailutuksessa Foster Wheeler Energian. Itä-Suomen yhteisen jätteenpolttolaitoksen rakennustyöt on tarkoitus käynnistää lokakuussa.

kilpailuttaminen
Kone työntää jätteitä kauhalla
Yle / Timo Heikura

Teknologiakonserni Andritz on valittu Leppävirralle tulevan Itä-Suomen yhteisen jätteenpolttolaitoksen toimittajaksi. Sopimuksen arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Laitoksen jätteenpolttokapasiteetti on 145 000 tonnia vuodessa. Kokonaislaitostoimitus sisältää kiertopetitekniikkaan perustuvan, polttoaineteholtaan noin 54 MW:n kattilalaitoksen, jätepolttoaineen käsittely- ja varastointijärjestelmät, päästöjen hallintajärjestelmät sekä sähkön ja kaukolämmön tuotantojärjestelmät.

Jätteiden koepoltot on tarkoitus aloittaa Riikinnevalla vuoden 2016 loppupuolella. Andritz luovuttaa laitostoimituksen Riikinvoimalle lopullisesti joulukuussa 2016.

Hanke on viivästynyt noin puolella vuodella laitostoimittajan kilpailutuksessa aiemmin tehtyjen virheiden vuoksi. Edellisen kilpailutuksen voittanut Foster Wheeler Energia jäi nyt tarjouskilpailussa toiseksi. Kilpailutus uusittiin, koska Riikinvoima havaitsi, että kilpailutuksessa oli tehty virhe ja koko prosessi poiki valitusketjun Markkinaoikeuteen.

– Nyt tarkensimme kilpailutuksen kriteerejä että ne ovat varmasti yksiselitteisiä, sanoo Riikinvoima Oy:n toimitusjohtaja Juha Räsänen.

Riikinvoiman hallitus aikoo tehdä hankkeen lopullisen investointipäätöksen syyskuussa, jolloin laitoksen rakennustyöt voisivat alkaa lokakuussa. Hankkeessa on mukana seitsemän kunnallista jäteyhtiötä Itä- ja Keski-Suomesta sekä Varkauden Aluelämpö Oy.