Säikähdyksellä selvittiin – ukkosvahinkojen ennakoidaan jäävän suhteellisen pieneksi

Metsänhoitoyhdistykset ja sähköyhtiöt kertovat, että viikon aikana maakuntaa koetelleet ukkoset tekivät lopulta vähän vahinkoa. Järvi-Suomen Energiasta arvioidaan, että vahingot nousevat heidän osalta enimmillään 100 000 euroon.

Järvi-Suomen Energia
Salamointia taivaalla järven yllä.
Yle

Maakunnan metsänhoitoyhdistyksistä kerrotaan, että vahingot ovat jääneet metsissä lähinnä yksittäisiin puunrunkoihin.

Alustavien tietojen mukaan myrsky olisi tehnyt eniten vahinkoja Mäntyharjulla maakunnassa. Sielläkin, kaatuneiden puiden määrän ennustetaan jäävän vähäiseksi.

Maakaapelit saattaneet vähentää häiriöitä

Suur-Savon Voiman verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energiasta arvioidaan, että viime päivien myrskyvahingot nousevat enimmillään 100 000 euroon.

Sähköttömiä asiakkaita on Etelä-Savossa alle 300 puolen päivän aikaan. Arvio on, että suurin osa vioista saadaan korjattua vielä tänään.

Taajamien maakaapeloinnin uskotaan vähentäneen häiriöitä sähkönjakelussa.

– Mitä eilen seurailin katkotilannetta, niin näyttäisi siltä. Juva ja Mäntyharju, joissa kaapelointia on aloitettu, nähtiin vähemmän häiriöitä kaapeloinnin ansiosta, Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen kertoo.

– Maakaapeloinnissa etu on se, etteivät puut pääse kaatumaan lankojen päälle ja ukkosherkkyys häviää. Toisaalta salamat eivät pääse osumaan myöskään suoraan lankoihin ja vältytään räpsyiltä.

Järvi-Suomen Energian tarkoituksena on saada vuoteen 2018 mennessä maakaapeloitua reilut 30 taajaman aluetta. Budjetti on noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Suur-Savon Sähkön häiriötilannetta (siirryt toiseen palveluun) voi seurata netissä.