1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heinäkuu toi helteet – lämmin jatkuu elokuullekin

Päättynyt heinäkuu oli Hämeessä 2-2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Lammin Evon 18,1 ja Heinolan 20,1 asteen välillä.

Kotimaan uutiset
Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta.
Heinäkuussa lämpötila kohosi yli 30 asteen useamman kerran Kanta- ja Päijät-Hämeessä.Kalevi Rytkölä / Yle

Hämeenlinnassa hellepäiviä oli 20. Kahtena päivänä mittarilukema kohosi 30 asteen yläpuolelle. Lahdessa puolestaan ylitettiin 30 asteen raja peräti viitenä päivänä. Hellepäiviä oli 19.

Kaikkein korkein lukema 32,3 astetta mitattiin Heinolassa 26. heinäkuuta. Vain Kouvolan Utissa oli tätä lämpimämpää, eli 32,5 astetta.

Vuonna 2010 heinäkuussa keskilämpötilat olivat pari astetta tämänvuotista korkeampia ja esimerkiksi Hämeenlinnassa hellepäiviä oli jopa 26. Silloin helteet jatkuivat elokuun puolelle. Samoin näyttää käyvän nytkin, sillä ennusteet lupaavat myös ensi viikon jatkuvan helteisenä.

Heinäkuu oli kuiva

Sadetta saatiin selvästi tavanomaista vähemmän. Esimerkiksi Lahdessa satoi vain 23 millimetriä, joka on alle kolmasosan tavanomaisesta. Hämeenlinnassa ja Jokioisissa sademäärä oli noin 40 millimetriä, joka on vähän yli puolet keskimääräisestä.

Lämpösummaa on kertynyt Jokioisilla 29.7. mennessä 858 astetta, joka on 10 prosenttia keskimääräistä enemmän. Siitä huolimatta lämpösummassa ollaan nyt selvästi perässä kolmen vuoden takaisesta 972 asteen lukemasta.

Myös viime vuonna lämpösummaa oli kertynyt tätä vuotta enemmän. Tuolloin lukema oli 917 astetta.

Lue seuraavaksi