Myrskyn jälkiä korjataan Kouvolassa - "Pihassa miehen kokoisia männynoksia"

Kuovolassa torstaina riehunut ukkosmyrsky kesti vain joitakin minuutteja, mutta ehti kaataa runsaasti puita ja repiä kattoja. Pelastuslaitokselle kertyi kaikkiaan 200 tehtävää.

Kotimaa
Ukkosmyrsky kaatoi puita talojen päälle Kouvolassa torstaina
Ukkosmyrsky kaatoi puita talojen päälle Kouvolassa torstaina.Raine Martikainen / Yle

Torstai-iltana ja -yönä Kouvolassa riehunut ukkosmyrsky aiheutti sydämentykytyksiä paikallisille asukkaille. Pelastuslaitos on hoitanut myrskyn vuoksi 230 vahingontorjuntatehtävää.

Kova tuuli kaatoi puita teille ja sähkölinjojen sekä rakennusten päälle koko kaupungin alueella. Myös kattopeltejä repeytyi rakennusten päältä. Henkilövahinkoja ei ole tullut toistaiseksi pelastuslaitoksen tietoon.

Kaikkein kovin myräkkä kesti lopulta hyvin lyhyen aikaa, noin viisi minuuttia. Myrskyalue oli noin 60 kilometriä pitkä ja kymmenen kilometriä leveä, ulottuen Elimäen Moisiosta aina Vuohijärven Hillosensalmelle saakka.

Myrsky kaatoi suuren männyn esimerkiksi Kuusankoskella asuvien Vesa ja Aino Helkalan autotallin päälle. Pariskunta palasi kotiin iltakymmeneltä.

– Kotimatkalla vauhtia oli aika lailla, kun saatiin tietää puun kaatumisesta. En tiedä, korvaako vakuutus vahinkoja, mutta toivottavasti ainakin jotain, Vesa Helkala sanoo.

Vettä vaakatasossa, rojua ilmassa

Helkaloiden naapuri Santtu Aitala seurasi myrskyn kehittymistä kotonaan. Hän ei muista aiemmin nähneensä vastaavaa myrskyä.

– Puiden kaatuessa alkoi vähän hirvittää. Vesikin tuli vaakatasossa. Rojua lensi ilmassa, esimerkiksi naapurin lasten uima-allas teltta. Nyt on ympäristö täynnä miehen kokoisia männynoksia, kertoo Aitala.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Tero Vanhamaa arvioi, että torstai oli hänen uransa kiireisin päivä. Hankalia paikkoja oli erityisesti Valkealan Selänpään alueella, jossa teille oli kaatunut kymmeniä puita.

– Koko perjantai tehdään vielä vahingontorjuntaa. Pahin ruuhka on saatu purettua, mutta vahinkoja korjataan varmaan vielä viikonloppunakin. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei kannata mennä raivaamaan omin päin, vaan se kannattaa jättää ammattilaisille, Vanhamaa muistuttaa.