Nuohooja ajelee sanomaan asiakkaalle hyvää päivää – hukkareissut harmittavat

Sotkamossa ja Kuhmossa nuohoojat ajelevat vapaa-ajan asunnoille hukkareissuja. Sen sijaan Puolangalla vietetään vilkkainta mökkien nuohousaikaa miesmuistiin.

Kotimaa
Nuohooja Ari Laukkanen.
Nuohooja Ari Laukkanen.Yle

Kainuulaisnuohoojat tekevät paljon hukkareissuja kesämökeille Sotkamossa ja Kuhmossa. Alueen piirinuohoojat seuraavat asiakasrekisteristään rakennuksen hormien ja tulisijojen nuohouksen tarvetta ja yrittävät saada omistajan kiinni puhelimitse. Jos kukaan ei vastaa, nuohoojat lähtevät käymäään mökillä. He jättävät ovenkahvaan yhteydenottopyynnön, mikäli ketään ei ole kotona.

Alueen piirinuohooja Ari Laukkanen kertoo, että noin puolet mökeille suuntautuvista käynneistä vetävät vesiperän. Hänen mukaansa tämä kesä on seitsemään vuoteen hiljaisin mökkinuohousrintamalla.

– Osa ihmisistä on laiskistunut ottamaan nuohoojiin yhteyttä, ja sitä kautta meidänkin palveluhalukkuutemme on vähentynyt. On kallista lähteä varta vasten sanomaan terveisiä asiakkaille.

Vapaa-ajan asunnolla nuohous tulisi suorittaa kolmen vuoden välein. Laukkasen mukaan vieläkin löytyy mökkejä, joissa piirinuohooja ei ole käynyt reilun 20 vuoden uransa aikana. Turhasta ajelusta huolimatta nuohoojat haluavat tarjota palvelua, jotta hormit eivät jää kokonaan nuohoamatta.

Suurien vesistöjen rannoilla nuohousasiat ovat kunnossa myös Kuhmossa ja Sotkamossa.

Puolangan nuohoojalla vilkkain kesä kahdeksaan vuoteen

Sen sijaan Puolangalla vapaa-ajan asuntojen hormeja ja tulisijoja huolletaan aikaisempia kesiä vilkkaammalla tahdilla. Joinakin kesinä piirinuohooja on kiertänyt vain noin 300 kohdetta, mutta tänä kesänä Tomi Autio arvioi nuohoavansa lähes 500 piippua.

Osa ihmisistä on laiskistunut ottamaan nuohoojiin yhteyttä.

Ari Laukkanen

Puolangan piirinuohooja ei olekaan ehtinyt nuohoamaan ympärivuotisessa käytössä olevia hormeja tänä kesänä.

Kajaanissa piirinuohoojaa huolettavat eniten kaukolämpöalueella sijaitsevien rakennusten nuohousasiat. Kaukolämpöverkossa olevat talot perustelevat pitkää nuohousväliä sillä, että he lämmittävät vain talvella. Kajaanin piirinuohoojasta perustelu on huono, sillä myös puulämmitteisten talojen tulisijoja käytetään kesällä vain harvoin.

Ympäri Kainuuta on yksittäisiä talouksia, joissa on piippu, mutta nuohousta ei tehdä. Pääsääntöisesti vakituisten asuntojen nuohousasiat ovat koko Kainuussa hyvällä mallilla.