Ulkoministeriö Soinin ehdotuksesta: Venäjän-pakotteista ei voida neuvotella EU:n ohi

Ulkoministeriön pakotetiimin johtajan mukaan normaali maiden välinen suhteiden hoitaminen on mahdollista.

Kotimaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik) Fortumin uuden voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa Venäjällä 24. syyskuuta 2013.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik) Fortumin uuden voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa Venäjällä 24. syyskuuta 2013.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Perussuomalaisten Timo Soinin ehdotus kahdenvälisistä Venäjän-pakoteneuvotteluista tyrmätään ulkoministeriössä. PS:n puheenjohtaja Timo Soini ehdotti sanomalehti Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomi ja Venäjä voisivat käydä neuvottelua pakotteista EU:n ohi.

Ulkoministeriön pakotetiimin vetäjän Aleksi Pursiaisen mukaan EU:n pakotteissa on kyse Euroopan unionin jäsenvaltioiden yhteisistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä ratkaisuista, joihin on turvauduttu neuvottelujen epäonnistuttua.

– En pidä mahdollisena sitä, että Suomi Euroopan unionin ohi lähtisi Venäjän kanssa neuvottelemaan unionin pakotteista tai niiden soveltamisesta, Pursiainen sanoo.

Suomen sooloilu asiassa ei Pursiaisen mukaan olisi edes oikeudellisesti mahdollista.

– Suomi on niin poliittisesti kuin oikeudellisestikin sitoutunut EU:n yhteisiin pakotepäätöksiin.

Soini sanoi Radio Suomen Ajantasassa, että kahdenväliset neuvottelut voisivat lieventää mahdollisia Venäjän Suomeen kohdistamia vastapakotteita. Pursiaisen mukaan normaalia kahdenvälisten suhteiden hoitamista ei EU-jäsenyys estä.

– Toinen kysymys on se, että miten Suomi ulkopolitiikkaansa kaikkein parhaiten hoitaa, ja tietysti Timo Soinilla on oikeus omaan mielipiteeseensä siinä asiassa, Pursiainen linjaa.