Koira tunnistaa kymmeniä esineitä nimeltä – ymmärtääkö se puhetta?

Koirien kyky ymmärtää sanoja herättää kiistelyä. Toiset eivät usko siihen alkuunkaan, kun taas moni koiranomistaja on varma lemmikkinsä taidosta. Eläintenkouluttaja ja koulutusneuvoja Tommy Wirén vastaa kysymykseen kyllä ja ei.

Kotimaa
Lähikuvassa australianpaimenkoira.
Kalle Niskala / Yle

Järjestelen lattialle reilu kymmenen lelua, jotka olen nimennyt ilman sen suurempaa logiikkaa. Olen opettanut ne koiralleni, joka osaa osoittaa kuonollaan pyydettyä lelua. Kennelliiton vinkkaama eläintenkouluttaja ja koulutusneuvoja Tommy Wirén toteaa, että kyse ei ole erityisen poikkeuksellisesta taidosta.

– Esimerkki kuvaa hyvin koirien älykkyyttä. Eläimet ovat monessa asiassa varsin älykkäitä, mutta me ihmiset emme ole vain huomanneet sitä.

Wirén perustelee koiran kykyä yhdistää nimiä ja asioita vanhoilla perusperiaatteilla kuten ehdollistumisella. Sen kautta kaksi asiaa assosioituvat yhdeksi eläimen mielessä.

– Tämä tapahtuu, kun tietyn esineen kohdalla toistetaan tiettyä signaalia.

– Esimerkiksi äänimerkissä on tietynlainen aksentti, intonaatio ja äänenpaino, jotka liittyvät tiettyyn kohteeseen. Ne sitten liittyvät yhdeksi eläimen mielessä – samalla tavalla kuin Pavlovin koirilla kilikello ja ruoka yhdistyivät.

Wirén muistuttaa, että koirien oppimisnopeudessa on yksilöllisiä eroja siinä, missä ihmisilläkin.

Sanoja kyllä, lauserakenteita ei

Ymmärtävätkö koirat, mitä ihminen puhuu?

– Tekisi mieli sanoa kyllä ja ei. Koira ymmärtää sanoja, jotka liittyvät tilanteeseen, aikaan tai paikkaan. Tässäkin on yksilöllisiä eroja. Esimerkiksi syömään on yksi sana, joka usein ymmärretään, Wirén naurahtaa.

Puheesta ne ymmärtävät yksittäisiä sanoja, jotka liittyvät johonkin. Puhujasta ne ymmärtävät paljon enemmän.

Tommy Wirén, eläintenkouluttaja

Hän kuitenkin toteaa, että varsinaisia lauseita, äänteitä, tavuja, päätteitä tai lauserakenteita koira ei ymmärrä.

– Puheesta ne ymmärtävät yksittäisiä sanoja, jotka liittyvät johonkin. Puhujasta ne ymmärtävät paljon enemmän.

Koira katsoo ihmisen tiedostamatonta elekieltä tai tietyissä tilanteissa esiintyviä maneereja. Äänetön viestintä on ymmärtämisen kannalta keskeistä.

– Nämä ovat varsinaisesti niitä asioita, joita ne katselevat pää kallellaan. Puhujasta ja yksittäisistä sanoista ne kykenevät arvaamaan, että yksi asia johtaa toiseen.

Wirén uskoo, että koirat kykenevät oppimaan useita kymmeniä sanoja. Hän suhtautuu kuitenkin varauksella tutkimuksiin, joissa on selvitetty koiran kykyä oppia todella suuria määriä sanoja.

– Tutkimusten kanssa on aina se ongelma, ettei päästä näkemään, kuinka ne on tehty. Esimerkiksi, kuinka paljon annetaan puheen lisäksi myös muita vihjeitä ja vinkkejä. Tärkeää olisi myös tietää, kuinka paljon koiralla on takanaan treeniä.