Taklauksesta toipunut Tommi Kovanen tekee paluun jäälle – "Epävarmuus oli pelottavaa"

Jääkiekkoilija Tommi Kovasen ura päättyi rajuun taklaukseen puolitoista vuotta sitten. Aivovammasta ja siitä seuranneesta pelikiellosta toipuminen on ollut raskasta, mutta nyt Kovanen on valmis palaamaan jääkiekon pariin.

urheilu
Tommi Kovanen
Yle

Kulunut vuosi peliuran päättymisen jälkeen on Tommi Kovasen mukaan ollut pitkä.

- Jälkeenpäin on tullut mietittyä, että varsinkin viime kesä oli aika pelottava. Se epätietoisuus, mikä aivovammoihin liittyy. 20 vuotta heiluin kaukalossa, urheilin fyysisesti ja kilpailin joka viikko. Se kun revitään pois, niin siinä paketissa riittää pureksittavaa. Mutta kaikki näyttää nyt ihan valoisalta, Kovanen sanoo.

Kesän aikana on jo ehditty huhuta, että Kovanen aloittaa syksyllä jääkiekon asiantuntijatehtävissä. Hän myöntää asian.

- Eikös kaikki halua olla asiantuntijoita? Olen nähnyt ja kokenut paljon. Kyllähän siitä hihaan aina jotain tarttuu. Minä myös näen itseni hieman erilaisena kuin moni muu ja suhtaudun jääkiekkoon hieman eri kulmasta. Olen ajatellut, että olisi hienoa tuoda oma persoona sinne mukaan. Tässä pitkin kesää on käyty keskusteluja yhden suomalaisen jääkiekko-organisaation kanssa ja aion hypätä heidän leipiinsä omana itsenäni.

Kovanen lähestyy jääkiekkoa siitä näkökulmasta, ettei sitä voi erottaa muusta elämästä. Myös lokerointi on turhaa, sillä jääkiekkoilija on samanlainen ihminen kuin muutkin.

- Kaikki, jotka tuolla kopissa pyörii on olleet pieniä poikia ja teinipoikia, ja niillä on samanlaisia ajatuksia kuin insinööreillä ja palomiehillä. Toivoisin, että pelaajat uskaltaisivat avautua ja olla omia itsejään, koska se on se voima, joka on kaikista vahvin. Jos uskallat näyttää omat halut ja mielipiteet, niin maailma paranee.

Hyväntekeväisyysottelussa kohtaavat Tommim boja ja Rauman Lukko

Maailma paranee piirun verran myös elokuun 1. päivä, kun Mikkelin jäähallissa järjestetään hyväntekeväisyysottelu joustokaukalon saamiseksi kaupunkiin. The Game for Life -tapahtuma on samalla kunnianosoitus Tommi Kovasen uraa kohtaan. Kovanen astuu viimeistä kertaa jäälle oman Tommim boja -joukkueensa kanssa, johon kuuluvat muun muassa Ville Peltonen ja NHL-pelaajat Aleksander Barkov ja Antti Raanta.

Vastassa on Rauman Lukko, joukkue, jonka riveissä neljätoista SM-liigakautta pelanneen Kovasen ura päättyi. Raumalla vietetyllä ajalla on Kovaselle tärkeä merkitys. Siitä kertoo sekin, että hän halusi nimetä oman joukkueensa Raumam boja -kannatusyhdistystä mukaillen. Raumalta on lähtöisin myös ajatus Kovasen jäähyväisottelusta.

- Kun pelini loppuivat siellä vähän kesken, niin sieltä tuli mukava puhelu, jossa juteltiin kaikesta. He kertoivat, että olisi kiva sanoi moi sillä tavalla, että muistan ja näen sen ja olen omilla jaloillani, Kovanen kertoo.

Joustokaukalo pelastaa vammoilta liigapelaajia ja junioreita

Tammikuussa 2013 Tommi Kovasen ura päättyi siihen, että hän löi päänsä kaukalon betonipalkkiin kovan taklauksen seurauksena. Luonnollisesti Kovanen ajattelee, että jääkiekon turvallisuuden eteen on tehtävä kaikki mahdollinen.

- Mutta kun ihmiset kilpailee, niin ei siihen voi laittaa sellaisia raameja, että mitään ei sattuisi. Joustokaukalo ei ole maailman tärkein asia, mutta jos me saadaan pois yhdenkin juniorin olkapää- tai päävamma tällaisella yhteisöllisellä toiminnalla, niin sehän on loistava asia.

Kovanen uskoo, että kaukalon saamisella on iso merkitys alueen pelaajille, etenkin junioreille.

- Liiga- tai edustusjoukkueen pelaajia on kaupungeissa 30-40, mutta täällä Mikkelin jäähallissakin on satoja, jopa tuhansia pieniä poikia, jotka tuolla törmäilee.