1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hiljaisuusmyyjä kyllästyi antamaan toisille sitä, mitä kaipasi itse

Hiljaisuusmyyjä Ville Perko sai kymmenen vuotta sitten tarpeekseen Helsingistä ja muutti Turun saaristoon. Hän pyörittää majataloa 28 ihmisen kylässä Houtskarin Hyppeisissä.

ilmiöt
Ville Perko.
Sarita Blomqvist / Yle

Ville Perko istuu majatalonsa laiturinnokassa ja katselee, kuinka kalat hyppivät kiinni lähellä veden pintaa lenteleviä hyttysiä. Pääskyt liittyvät saalistukseen liverryksen kera. Vastarannalla pari kalastajaa koettaa verkkojaan.

– Hyttysten äänet ja kalojen hyppely kuuluvat tähän aika hyvin. Välillä on pakko hiljentyä.

Houtskarin saarella Hyppeisten kylässä asuu ympäri vuoden vain 28 ihmistä. Hyvällä tuurilla päiväkävelyn aikana saattaa tavata yhden tai kaksi naapuria, Perko kertoo. Huippuvuosina kalastajakylässä asui 200 ihmistä.

– Hyppeisten kylä on minulle pieni pala taivasta, jossa aika pysähtyy. En ole vielä uskaltanut viettää täällä yhtään talvea, koska olen kuitenkin suurkaupungin poikia. Hiljaisuus ei kuitenkaan ahdista, vaan yksinäisyys.

Majatalon vilinä ei poista hiljaisuutta

Perko työskentelee majatalossa ja ravintolassa – alalla, jolla kiireestä luulisi olevan pelkästään hyötyä. Miehen mielestä vilinä ja vilske eivät sulje pois hiljaisuutta. Hiljaisuutta ja rauhaa voi luoda pienillä valinnoilla.

– Vaikka terassilla istuu porukkaa, tässä laiturilla on rauhallista. Emme soita musiikkia kovaa ihan jo senkin takia, että on kiva, että ihmiset keskustelevat toistensa kanssa ja nauttivat tekemättömyydestä.

Hyppeis.
Hyppeisten kylässä asuu 28 ihmistä ympäri vuoden.

Perkon mukaan työpäivän päätteeksi pitää olla mahdollisuus heittää stressi mereen.

– Monesti ympäristö ei anna mahdollisuutta hiljentymiseen. Kotona 40 neliön kerrostaloyksiössä voi tuntua hiljaiselta, mutta jokin hurisee koko ajan.

Ennen muuttoaan saaristoon Perko myi seikkailuyrityksessä elämysmatkoja ulkomaalaisille turisteille, jotka eksotiikannälkä ajoi Suomeen. Ehdoton hittituote oli juuri hiljaisuus.

– Se oli hyvin helppoa. Teltat selkään, bisnesmiehet kärryille ja metsään. Takkatulen äärellä puhuimme mukavia ja kuuntelimme luonnon ääniä. Siitä tuli aikoinaan ryminällä hittijuttu. Ihmiselle tekee hirveän hyvää ottaa tulitikut, trangia ja reppu selkään ja lähteä metsään.

Lue seuraavaksi