Kuiva kesä voi näännyttää siilitkin

Tänä kesänä eri puolilta Suomea on siiliharrastajien korviin kantautunut tietoja useista orvoista siilinpoikasista. Onnekkaimmat niistä pääsevät ihmisten hoiviin.

Kotimaa
Siilinpoikaset niille rakennetussa suojassa
Laura Holappa / Yle

Kemiläisen Katja Sipolan pihalla tuhisee kolme pientä siilinpoikasta aitauksessa. Niillä on lokoisat oltavat: oma suojaisa mökki ja ruokakin kannetaan nenän eteen monta kertaa päivässä.

Toisin oli silloin, kun ne löydettiin. Siilit ovat peräisin kahdesta poikueesta, eikä kukaan tiedä mitä niiden emoille on tapahtunut, mutta poikaset olivat pahasti nälkiintyneitä löydettäessä.

Ne päätyivät Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen kautta Sipolan hoitoon, ja tokenivat kissanpentujen maidonkorvikkeella ja kissan ruoalla. Nyt piikkipallerot keräävät painoa ja voimia, jotta ne voidaan syksyllä vapauttaa takaisin löytöpaikkaansa.

Näin kuivilla ilmoilla ei ole esimerkiksi matoja saatavilla maaperästä.

Katja Sipola

Kesä on ollut hankala siileille

Sipola kertoo, että eri puolilta Suomea on kuulunut huolestuttavan paljon viestejä orvoista siilinpoikasista. Kuiva kesä on nähtävästi vaikeuttanut niidenkin elämää.

– Varmaan emot ja poikasetkin ovat kärsineet kuivuudesta. Siilihän on hyönteissyöjä, joka syö muun muassa matoja. Näin kuivilla ilmoilla ei ole esimerkiksi matoja saatavilla maaperästä, Sipola arvelee.

Sipolalla on kokemusta siilien hoitamisesta jo kolmen vuoden ajalta; yhden siilin hän on jopa valmistellut horrokseen ja majoittanut talven yli kylmäkellarissaan, kun se kokonsa puolesta ei olisi pärjännyt luonnossa.

– Ensimmäinen siili tuli vähän vahingossa. Löysin sen kevättalvella hoipertelemassa pihalla, se oli todella laiha. Mitäpä siinä - kintaat käteen ja siili talteen ja sitten miettimään että mitä tälle tehtäisiin. Onneksi netistä löytyy heti ensiaputiedot, Sipola kertaa alkusysäystään siilien maailmaan.

Siileistä, niiden hoitamisesta ja ruokkimisesta löytyy hyvin tietoa esimerkiksi voittoa tavoittelemattomalta Siili kiikarissa -sivustolta.

Tunnista apua tarvitseva siili

Siili on rauhoitettu eläin, joka silloin tällöin saattaa tarvita ihmisen apua. Sipolan mukaan hädässä olevan siilinpoikasen tunnistaa helposti.

- Se hoipertelee, kävely on hyvin kellahtelevaa. Siilin poikasen silmistä näkee, jos se on kuivunut; ne ovat hyvin syvällä päässä, sellaiset kiillottomat viirut.

Nälkiintyneen aikuisen siilin puolestaan tunnistaa siitä, että se on muodoltaan enemmän soikea kuin pyöreä. Liian aikaisin kevättalvella herännyt siili ei pärjää ilman ihmisen tarjoamaa suojaa ja ruokaa.