Harrastajalle cosplay on vakava juttu – asua viilatessa menee vuosi

Länsimaisen sarjakuvan harrastajat sekä japanilaisen mangan ja animen ystävät kokoontuvat viikonloppuna Kokkolassa. Conissa eli kokoontumisessa nähdään paljon fantasiapukuja. Niillä jopa kilpaillaan. Vetonaulaksi on myös kutsuttu Suomen ainoa Aku Ankka -piirtäjä kertomaan työstään ja jakamaan nimikirjoituksia.

Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Cospaly tai cossaaminen (costume play) eli anime-, manga- tai pelihahmon asuun pukeutuminen vaikuttaa hiukan Rion Sambakarnevaaleihin valmistautumiselta. Tapahtumaan aletaan valmistautua jopa vuotta aiemmin ja puvun tekemisessä tai hankkimisessa nähdään paljon vaivaa.

EsimerkiksiKokkocon (siirryt toiseen palveluun)osallistuvalle kokkolalaiselle Ilonalle on teetetty puku ompelijalla ja Miku Hatsune -peruukki on tilattu netistä. Ilona odottaa Länsipuiston koululla lauantaina alkavaa tapahtumaa todellakin innolla. Harrastus on niin tärkeä, että tänä kesänä Ilona on käynyt jo Kuopion Animecon-tapahtumassa.

Minä odotan itse innolla, että puistossa olisi paljon ihmisiä kuvaamassa pukujaan, koska sille on täällä nyt loistavat puitteet.

Hanne-Maria Karhula

Kokkoconin talousvastaava Hanne-Maria Karhula toteaakin, että Länsipuiston koulussa ja läheisessä puistossa järjestettävä con eli kokoontuminen on loistava paikka pukeutua lempihahmon asuun ja kerrankin vain käyttää hienoa pukua tilaisuudessa, jossa asua ei todellakaan ihmetellä.

– Minä odotan itse innolla, että puistossa olisi paljon ihmisiä kuvaamassa pukujaan, koska sille on täällä nyt loistavat puitteet.

Länsipuiston vehreässä maisemassa parveilee viikonloppuna varmasti paljon erikoisia hahmoja.

– Ihmiset rakastavat pukeutua lempihahmoksi. Mikään ei ole parempaa, kuin löytää ryhmä, jossa kaikki cossaavat samasta sarjasta. Se tekee tapahtumasta hyvän. Viimeksi olin pukeutunut Sailor Uranukseksi Sailor Moon-sarjasta, kertoo Hanne-Maria Karhula.

–  Pukujen itse tekeminen on minusta henkilökohtaisesti tärkeää: osata ommella, muokata erilaisia materiaaleja, stailata se peruukki. Ja varsinkin, jos haluaa kisata, siinä se itse tekeminen on isossa osassa.

Kokkoconissa on kisa, jossa ei ole esiintymistä, vaan agentit kiertävät alueella etsien parhaimpina itsetehtyjä pukuja.

Kokkolan con yhdistää anime- ja mangafaneja sekä länsimaisesta sarjakuvasta pitäviä. Länsipuiston koululle tulee Suomen ainoa Aku Ankka -piirtäjä Kari Korhonen. Korhonen opastaa piirtäjiä piirtopajassaan sekä jakaa nimikirjoituksia.