Laulajalegenda Olavi Virta teki myös hyviä lihapullia

Laulaja Olavi Virran 100-vuotissyntymäpäivää juhlitaan jo etukäteen. Vantaan Pavilla saa ensi-iltansa elokuun ensimmäisenä lauantaina musiikillinen näytelmä Laulaja. Hannu Lehtonen ja Amadeus Lundberg heittäytyvät yhdessä Virran vietäväksi.

Hannu Lehtonen on Olavi Virtana monessa. Kuva: Tapani Ripatti / Yle

Syksyllä vuonna 1938 lahtelaisen Tauno Marttisen orkesteri Suomen Soitin haki laulusolistia uudelle levytykselle.

Marttinen sai Dallape-opistosta vinkin, että orkesterin kannattaisi kokeilla nuorta, komeaa Olavi Virtaa laulajana.

Niin kuin sitten tapahtuikin. Virta levytti orkesterin kanssa Marttisen tangon Syysserenadi.

- Tästä se Laulaja-näytelmäkin lähtee. Kerromme Olavi Virran elämäntarinaa Susanna Haaviston käsikirjoittamana. Mukana ovat laulajalegendan elämän nousut ja laskut ja ennen muuta kaunista musiikkia. Amadeus Lundberg on nuori Ola ja minä tietyistä syistä vanhempi. Laulamme kuitenkin paljon yhdessä, kuvailee Lehtonen ensi-illan sisältöä.

Virran ruokareseptit innoittavat Lehtostakin

Lahden konservatoriossa saksofonin opettajana työskentelevä Hannu Lehtonen on saanut inspiraatiota Virran esittämistä lauluista ja kulinarismista aikaisemminkin. Inspiraation tuloksensa on syntynyt ohjelmallisia musiikkiesityksiä ravintoloiden käyttöön.

- Ruoanlaitto oli Olavi Virran suuri intohimo. Erityisen kuuluisa hän oli lihapullistaan, mistä sai lempinimensäkin Laulava Lihapulla. Olavi Virran jäämistöstä on löytynyt aikanaan kenkälaatikollinen reseptejä, jotka hänen poikansa Pauli Virta on koonnut kirjaksi. Keittiötango-kirjasta on ollut innoittaja moneen, kertoo Lehtonen.

Laulajalegenda Olavi Virta syntyi Sysmässä Särkilahden kylässä 27. helmikuuta vuonna 1915.

Hänen kunniakseen Sysmään pystytetään taiteilija Kimmo Pyykön tekemä muistomerkki ensi keväänä.