Vatsatautiepidemiaa myös Mikkelissä – Oulun Lämsänjärvessä uintikielto

Uimavesien aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat laajentuneet myös Mikkelin seudulle. Oulussa uiminen kiellettiin perjantaina Lämsänjärvessä. Sipoon Pilvijärven vatsatautiepidemia näyttää kasvavan. Tampereen seudulla epidemia sen sijaan vaikuttaa laantuvan.

Kotimaa
Leikkisanko uimarannalla.
Petri Aaltonen / Yle

Mikkelin Launialan uimarannalla uimista ei suositella toistaiseksi. Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden tietoon on tullut noin 20 vatsatautitapausta, joiden epäillään saaneen alkunsa Launialan uimarannalta. Sairastuneet ovat pääasiassa lapsia, jotka ovat uineet Launialassa. Taudinaiheuttajaksi epäillään virusta.

Oulussa Lämsänjärvessä ei saa toistaiseksi uida. Kiellon avulla pyritään ehkäisemään vatsatautien leviämistä, sillä Lämsänjärven uimarannan vedestä on löydetty vatsatautia aiheuttavia noro- ja adenoviruksia. Vatsatautitapauksia on ilmennyt viitisenkymmentä.

Sipoon Pilvijärven vatsatautiepidemia näyttää myös laajenevan. Vatsatautiin sairastuneita on tiedossa jo lähes sata. Oireisiin on kuulunut rajua oksentelua, ripulia ja osalla myös kuumetta. Taudinaiheuttaja ei ole vielä tiedossa. Järvestä on otettu uimavesinäytteitä ja tuloksia niistä saadaan ensi viikolla.

Tampereen osalta vatsatautiepidemia vaikuttaa laantuvan. Tampereen kaupungin tietojen mukaan eniten sairaustapauksia ilmeni 26–29. heinäkuuta välisenä aikana. Tämän jälkeen ilmoituksia vatsatautiin sairastuneista on tullut päivä päivältä vähemmän. Kaikkiaan sairaustapauksia Tampereella on kirjattu 545.

Myös Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä tulleet yhteydenotot uusista vatsatautitapauksista näyttävät vähentyneen. Keskiviikkona otetussa rutiinikokeessa Nokian uimaranta oli puhdas.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehotti torstaina ihmisiä harkitsemaan kannattaako pienten järvien uimarannoilla uida. THL:n johtavan tutkijan Ilkka Miettisen mukaan on mahdotonta määritellä, mikä on pieni järvi ja mikä on kunkin järven kantokyky. Hänen mukaansa pienetkin järvet, joiden reunamilla on mökkiasutusta, muttei yleisiä uimarantoja ja satoja polskijoita, ovat kuitenkin turvallisia.