Hyppää sisältöön

Museoiden kävijämäärissä isoja eroja

Pohjalaisten ammattimuseoiden kävijämäärät vaihtelevat suuresti. Niitä on toki myös hankala vertailla, mutta yksi suosituimmista on Lapuan taidemuseo, jolla on ihanteellinen sijainti keskellä Vanhan Paukun kulttuurikeskusta.

Benjam Pöntisen Lepopaikka (2014, Lapua) on yksi hänen kantaaottavista kuvistaan. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Pohjalaisten ammattimuseoiden kävijämäärissä on suuria eroja. Esimerkiksi Lapuan taidemuseo tilastoi viime vuonna yli 13 500 vierasta, kun samaan aikaan Nelimarkan aluetaidemuseo Alajärvellä joutui tyytymään noin 4 400 kävijään.

Kulttuurijohtaja Esa Honkimäki selittää Lapuan taidemuseon nopeasti kohonneita kävijälukuja museon hyvällä sijainnilla Vanhan Paukun alueella ja onnistuneilla näyttelyvalinnoilla.

– Kultturikeskus Vanha Paukku on myös monialainen ja tuottaa monenlaista väkeä, esimerkiksi kirjasto on kaiken ydin. Varsinkin tänä kesänä on käynyt laajasti porukkaa muualtakin kuin omasta maakunnasta, ulkomaita myöden, mutta näitä ei ole tilastoitu erikseen, selittää Honkimäki.

– Benjam Pöntisen juhlanäyttely on ollut tänä kesänä varsinainen menestys. Toki Herättäjäjuhlat toivat kävijäpiikin, lisää Honkimäki.

Lapuan kaupunki on anonut useana vuonna peräkkäin valtionavustusta museotoimintaan, mutta ei ole sitä saanut. Tällä hetkellä toimitaan pelkästään kaupungin omin varoin.

– Taidamme olla tällä hetkellä alueen ainoa ammatillinen museo, joka ei ole valtionavun piirissä, kertoo Honkimäki.

Pohjanmaalla on tällä hetkellä neljätoista ja Etelä-Pohjanmaalla kuusi ammattimuseota. Lähes joka kunnassa toimii vapaaehtoisvoimin hoidettuja paikallismuseoita.