1. yle.fi
  2. Uutiset

Pinsiöstä Vuoden Kylä – kolmen kunnan kylässä yhteistyötä on ollut pakko tehdä

Hämeenkyrön, Nokian ja Ylöjärven alueella sijaitsevassa Pinsiössä on ollut kylätoimintaa jo yli sata vuotta. Yhteistyöstä tunnettu kylä palkittiinkin lauantaina Pälkäneen Rautajärven markkinoilla Pirkanmaan Vuoden Kylä 2014 -tittelillä.

Pinsiö, Nokia
Ylämaankarjaa Pinsiön maalaismaisemassa.
Mika Jyrävä / Yle

Pinsiöläiset ovat aina olleet ylpeitä kylästään. Siellä ei ole oltu esimerkiksi nokialaisia vaan aina nimenomaan pinsiöläisiä. Kunnan nimellä ei niinkään ole ollut merkitystä, todetaan valintaperusteissa.

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2014 palkinnon myöntämistä perustellaan myös sillä, että yhteisöllisyys ja talkoohenki ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Tämä siitä huolimatta, että kylään on muuttanut runsaasti uusia ihmisiä.

Palveluiden osalta Pinsiössä ei juurikaan ole odotettu kuntien toimia, vaan tarpeista on huolehdittu itse. Tästä esimerkkinä ovat muun muassa vesiosuuskunnat ja päiväkotitoiminta.

Pirkanmaan Vuoden Kylän valitsee Pirkanmaan Kylät ry. Kunniamaininnan sai lauantaina Pälkäneellä Ikaalisten Riitiala. Maaseudun tiennäyttäjäksi valittiin Erkki Järvenpää Parkanon Kovesjoelta. Vuoden Maaseutuhenkilö puolestaan on Juha Kuisma Lempäälästä.

Lue seuraavaksi