Metsäkeskus: Myrskytuhojen alustava arvio noin 20 Me

Heinäkuun viimeisen päivän myrskyn aiheuttamat metsätuhot arvioidaan Suomen metsäkeskuksen toimesta. Eniten tuhoja metsille aiheutui Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun alueilla.

luonto
Ahvenlammen leirintäalueelle johtavaa tietä raivattiin 31. heinäkuuta.
Torstain myrsky aiheutti tuhoja eripuolilla Suomea. Ahvenlammen leirintäalueelle johtavaa tietä raivattiin 31. heinäkuuta.Mika Rinne / Lehtikuva

Torstaiset ukkospuuskat vaurioittivat ja kaatoivat puita eri puolilla Suomea. Kaikkein voimakkaimmat puuskat osuivat Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun alueille. Myös suurin osa metsätuhoista esiintyy näillä alueilla.

Suomen metsäkeskuksessa on aloitettu myrskyn aiheuttamien metsätuhojen arviointi. Tuhoarvio tehdään yhteistyössä muiden metsäalan toimijoiden kanssa. Alustavan arvion mukaan vahingoittuneiden puiden määrä on noin 0,5 miljoonaa kuutiometriä ja rahallinen arvo noin 20 miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Metsäkeskusta toimittamaan tarkemman arvion tuhoista maanantai-iltapäivään mennessä.

Tuulenkaadot ovat pieninä puuryhminä laajalla alueella, eikä laajamittaisia yhtenäisiä tuhoja todennäköisesti ole. Hajallaan olevien tuhopuiden korjuu on hidasta ja hankalaa. Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa, että myrskypuiden korjuu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, koska turvallisuuden takaamiseksi se suositellaan tehtäväksi koneellisesti.

Metsänomistaja voi halutessaan jättää yksittäisiä kaatuneita lehti- ja mäntypuita sekä pieniä kuusia metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Vuonna 2013 Seijan, Einon ja Oskarin päivien kovat tuulet kaatoivat yhteensä noin neljä miljoonaa kuutiota puustoa.