1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatiesillat

Rautatiesilta ei häikäise kauneudellaan – "on harmittavaa, että tämä on näin ruma"

50-luvulla rakennettu Turun Rautatiesilta ei ole yhtä kaunis kuin rautatiesillat parhaimmillaan voisivat olla. Silta hoitaa kuitenkin tehtävänsä, ja siitä on komea näkymä Koroisten ristille.

rautatiesillat
Rautatiesilta
Paula Koskinen / Yle

Raunistulan kohdalta Aurajoen ylittävällä Rautatiesillalla pääsee pakoon liikenteen ääniä, vaikka vilkasliikenteinen Tuomaansilta on vain muutaman kymmenen metrin päässä. Silloin tällöin sillan ylittää juna ja toisinaan myös muutama jalankulkija tai pyöräilijä.

Aurajokimaisema
Koroisten risti näkyy rautatiesillalta hienosti.Paula Koskinen / Yle

Sillan ympäristö on lähes luonnontilassa.

– Ympäristö on todella villi. Tässä ei ole yhtään pengerrystä, eikä joen reunoja ole oikein putsattu. Tässä voi kuitenkin kuvitella, minkälaista 1300-luvulla on ollut, kun Turkuun on ensimmäistä kertaa tultu. Aurajokihan oli se päätie. Kirkko ja Piispanlinna ovat olleet Koroisissa uljas näky aikoinaan, sanoo Koroisten ristille tähyilevä Turun matkailuoppaiden Anu Salminen.

Rautatiesiltoja on kauniin krumeluurisiakin

Pyöräilijä ylittää rautatiesiltaa
Myös jalankulkijat ja pyöräilijät hyödyntävät Rautatiesiltaa, vaikkei tilaa olekaan järin runsaasti.Paula Koskinen / Yle

Ensimmäinen rautatiesilta rakennettiin paikalle vuonna 1899, kun Turun ja Karjaan välille tehtiin rautatie. Silta uusittiin vuonna 1955, ja nykyinen Rautatiesilta on siltä ajalta.

– On harmittavaa, että tämä silta on näin ruma. Pariisissahan rautatiesillat ovat krumeluurisia ja kauniita. Jos tässä olisi oikein romanttinen rautatiesilta, niin sitten sitä kehtaisi näyttää ihmisille, Salminen sanoo.

Juttu on osa Turun Radion siltasarjaa, jossa toimittaja Jorma Tuominen ja Turun matkailuoppaiden Anu Salminen vierailevat Turun keskustan kahdeksalla sillalla.

Sarjassa ovat ilmestyneet myös:
Martinsilta syrjäytti ylisen förin – "onneksi toinen vielä jäi"
Myllysilta on Turun silloista kuuluisin
Turun Teatterisilta oli siltojen edelläkävijä – viihtymispaikka ja taideteos
Kulttuurimaisemaan kuuluva Auransilta oli vähällä jäädä rakentamatta
Kiistelty Kirjastosilta herättää huomiota ulkonäöllään
Turun Tuomiokirkkosilta huokuu historiaa
Turun Tuomaansillalla voi katsoa 1800-luvulle

Lue seuraavaksi