1. yle.fi
  2. Uutiset

Katkaisu- ja selviämisasemalla jo nyt ruuhkaa

Turun katkaisu- ja selviämisasemalla heinäkuusta tuli todennäköisesti vuoden kiireisin kuukausi. Alkoholi- ja huumeriippuvaisia on ollut joka päivä hoidossa lähes 30. Tavallisesti ongelmat lisääntyvät vasta loppukesästä.

Kotimaan uutiset
Turun selviämisasema on avattu A-klinikan katkaisuhoitoaseman yhteyteen Vähäheikkiläntielle
Olga Pihlman/ Yle

Turun katkaisu- ja selviämisasema on ollut lähes täynnä jo heinäkuussa. Yleensä alkoholiongelmat kasaantuvat vasta lomakauden jälkeen. Turun aseman 26 paikkaa ovat olleet melkein kaikki käytössä, mutta ketään ei silti ole jouduttu käännyttämään pois. Yksikköjohtaja Marja Niskasaari ihmettelee ongelmien kasautumista jo keskellä kesää.

– Kun olin vielä A-klinikalla töissä, elokuussa asiakkaille tuli hätä, että nyt pitää päästä töihin. Saattaa se hätä tulla jo vähän aikaisemminkin kuin ihan viime hetkellä. Sen takia uskon, että meillä on nyt ollut näitä asiakkaita, pohtii Niskasaari.

Turun asemalla suurin osa asiakkaista hakeutuu hoitoon alkoholin vuoksi. Huumeiden käyttäjiä on noin neljäsosa. Ikähaitari on suuri.

Hoito määräytyy kunnon mukaan.

Marja Niskasaari

– On asiakkaita, jotka ovat jo syrjäytyneet. Heidän elämäntapansa pyörii hyvin paljon alkoholin ympärillä. Asiakaskunnassa on paljon näitä ensikertalaisia, työssä käyviä perheellisiä ihmisiä, joilla jotenkin vaan käyttö on riistäytynyt hallinnasta.

Niskasaari kertoo, että muutamien viime vuosien aikana iäkkäät ihmiset ovat alkaneet käyttää alkoholia lohdukkeena joko yksinäisyyteensä tai elämän kaventumiseen.

Katkaisuhoito on vapaaehtoista ja kestää yleensä viikon

Lämmintä säätä tai helleaaltoa ei voi yksikköjohtaja Marja Niskasaaren mukaan syyttää alkoholiongelmista. Toisaalta hän myöntää, että jotakin vaikutusta voi olla sillä, kun paljon ollaan ulkona ja istutaan iltaa.

Katkaisuhoito on lyhytaikaista laitoshoitoa, jolla ongelmista pääsee eroon.

– Alkoholivierotukseen pääsee jos ei samana niin seuraavana päivänä. Hoito määräytyy kunnon mukaan, kertoo Niskasaari.

Hoito voi kestää yhdeksän vuorokautta. Se on vapaaehtoista, joten asiakas voi itse määrätä hoitojakson pituuden.

– Jos oireet helpottuvat ja ei ole paljon fyysisiä vaivoja, meillä ollaan keskimäärin viikko.

Lue seuraavaksi