1. yle.fi
  2. Uutiset

Halsualle suunnitellaan yli sadan voimalan tuulipuistoa

Suuret tuulivoimapuistosuunnitelmat saavat Keski-Pohjanmaalla jatkoa. Nyt myös Halsualle suunnitellaan yli sadan voimalan kokonaisuutta. Keski-Pohjanmaan alueella on suunnittelupöydällä jo yli 500 tuulivoimalaa.

talous
Tuulimyllyjä Tervolassa
Tuulimyllyjä TervolassaRisto Koskinen / Yle

Suurin osa suunnitelluista tuulivoimaloista sijoittuisi Halsuan ja Lestijärven rajamaille, mutta ensimmäisenä alkanee kahdeksan voimalan rakentaminen Venetjoen alueelle keskustasta koilliseen.

Halsuan Tuulivoima Oy on saanut ELY-keskukselta päätöksen, että Venetjoen alueen kahdeksalle voimalalle ei tarvitse tehdä ympäristönvaikutusten arviointia. Yhtiö aikoo pystyttää myös Halsuanjärven eteläpuolelle yhdeksän voimalaa, tälle alueelle puolestaan sovelletaan yva-menettelyä.

Isoin tuulivoimalakokonaisuus tulisi lähelle Lestijärven rajaa.

– Tällä hetkellä voimaloita on paperilla 130, mutta määrä karsiutuu vielä. Uskon sen pysyvän kuitenkin yli sadassa voimalassa. Jo nyt on jätetty suojavyöhykkeet suojelluille alueille ja karsittu esimerkiksi maakotkien ja kalasääksien pesimäalueet pois suunnitelmista, sanoo Halsuan Tuulivoima Oy:n toimitusjohtaja Aki Simunaniemi.

Simunaniemi laittoi alulle myös Lestijärven tuulipuiston suunnitelmat. Rakennusliike YIT osti hankkeen oikeudet, mutta kannuslaisyrittäjä jatkaa töitä hankkeen parissa. Kauppahetkellä Lestijärven suunnitelmat koskivat 87 voimalaa, mutta määrä saattaa nousta, koska markkinoille on tullut aiempaa hiljaisempia voimaloita.

Halsuan kunta oli jo aiemmin solminut maanomistajien kanssa vuokrasopimuksia tuulivoimarakentamisen varalle, kunta myi kuitenkin sopimukset eteenpäin Simunaniemen yritykselle. Halsuan tuulipuisto koskettaa noin 160 maanomistajaa, joista suurimman osan kanssa on laadittu vuokrasopimukset. Hankealue on noin 8 000 hehtaaria.

– Tällainen hanke on pienelle kunnalle todella tärkeä. Halsuan asukasluku on 1250. Uskon, että Etelä-Suomeen ei rakenneta yhtään isoa puistoa, ainoa mihin näitä isoja puistoja voi rakentaa on Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Täällä Keski-Pohjanmaalla meillä on tosi isoja hankkeita vireillä muitakin. Keski-Pohjanmaan tulee saamaan huomattavan määrän investointeja lähivuosina.

Tuulipuiston kaavoitus- ja yva-prosessit alkoivat keväällä, samoin linnustoseurannat. Simunaniemen mukaan vakituiseen asutukseen jätetään vähintään 1,2 kilometrin suojaetäisyys, lomamökkeihin kaksi kilometriä

Lestijärvelle sähköasema

Simunaniemi on hankkinut Lestijärveltä YIT:lle neljä hehtaaria maata sähköasemaa varten. Sähköaseman kustannusarvio on 12 miljoonaa euroa. Tähän liitettäisiin Lestijärven ja Halsuan voimalat.

– Tuulisähkö on järkevää tuoda Halsualta Lestille, näin syntyy kustannussäästöjä. Toholammille rakennetaan mahdollisesti myös muita tuulipuistoja, jotka voidaan kytkeä valtakunnan verkkoon tämän aseman kautta.

Lue seuraavaksi