Mad Pride lähettää nyt Suomessakin mielenterveyskuntoutujien terveiset päättäjille

Mad Pride järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa lauantaina. Turun tapahtuman järjestäjät haluavat murtaa mielenterveyskuntoutujiin liittyviä ennakkoluuloja ja ilmaista päättäjille suorat sanat mielenterveyshoidon tilasta.

Kotimaa
Ihmisiä kulkueessa
Mad Pride Torontossa 2007Mad Pride Toronto

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry järjestää Mad Pride Turku -tapahtuman lauantaina. Tapahtuman tärkein osuus on Mad Pride -kulkue, jossa marssitaan mielenterveysasioiden puolesta.

Tapahtuman teemoina ovat mielenterveyskuntoutujien oikeudet ja yhteiskunnallisen keskustelun lisääminen.

– Tavoitteena on, että mielenterveysasioista olisi helpompi puhua. Ne ovat yhä suuri tabu. Henkisistä sairauksista ei puhuta samalla tavalla kuin fyysisistä, kertoo tapahtuman tuottaja Sanna Reko Turun Mielenterveysyhdistyksestä.

Mad Pride -kulkueeseen saa osallistua kuka tahansa. Kulkue lähtee Runebergin puistosta kohti Turun kaupungintaloa kello 14. Kulkueen lopuksi Turun johdolle luovutetaan Mielenterveyteni käsissänne -niminen työpajateos, johon on kerätty ihmisten kädenjälkiä ja terveisiä päättäjille.

Turun psykiatrian tilanne huolestuttaa

Turun Mielenterveysyhdistyksen varapuheenjohtajan Jarmo Pullin mukaan on osuvaa, että Suomen ensimmäinen Mad Pride järjestetään juuri Turussa, koska kaupungin mielenterveysasioissa on paljon aihetta mielenilmaukseen.

– Avopuolella lääkäripula on todella kova. Ihmisillä ei ole lääkärikontakteja, eikä edes kaikkia lakiin perustuvia oikeuksia saada hoitoa ole turvattu tällä hetkellä. Osastopuolella on myös omat ongelmansa, muun muassa työilmapiirissä ja siinä miten potilaita kohdellaan, Pulli perustelee.

Tällä hetkellä tilanne on se, että esimerkiksi akuutissa psykiatrisessa tilanteessa on todella vaikea saada hoitoa

Jarmo Pulli, Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n varapuheenjohtaja

Mad Pride Turku haluaa myös karistaa ennakkoluuloja ja asenteita, jotka liittyvät mielenterveyskuntoutujiin. Pohdintaa riittää myös esimerkiksi tahdonvastaisesta ja akuutista hoidosta.

– Jos vertaa johonkin muuhun sairauteen, niin kyllä hoitoa saa jossain kohtaa, jos on akuutti tilanne ja joutuu menemään päivystykseen. Tällä hetkellä tilanne on se, että esimerkiksi akuutissa psykiatrisessa tilanteessa on todella vaikea saada hoitoa, Pulli sanoo.

Tavoitteena leviäminen valtakunnalliseksi

Ensimmäinen Mad Pride _-tapahtuma järjestettiin Torontossa vuonna 1993. Nyt sellainen järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. _Mad Pride Turku -tapahtumaan on kutsuttu myös turkulaisia päättäjiä.

Järjestäjien tavoitteena on, että Mad Pride kasvaisi Suomessa valtakunnalliseksi tapahtumaksi, joka kiertäisi eri kaupungeissa.

– Mielenterveysyhdistyksiä on tulossa eri puolilta Suomea. Uskon, että tapahtuman jatko tulee olemaan yksi keskustelun aihe, Reko sanoo.