Kertakäyttömattojen aikakausi – iso osa matoista ei kestä puhdistusta

Matonpesusesonki jatkuu yhä kiivaana niin pesupaikoilla kuin pesuloissakin. Moni nykymatto ei kuitenkaan kestä vesipesua lainkaan ja toisaalta pesulakeikasta saa pulittaa usein yhtä paljon kuin uudesta matosta.

Kotimaa
Nainen pesee juurharjalla mattoja matonpesupaikalla ulkona.
Annina Pienimäki / Yle

Perinteisen räsymaton pesu on varsin yksinkertaista puuhaa. Toisin on monen muun maton kohdalla. Nykykotien lattioilla makaa paljon mattoja, joiden puhdistaminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

– Tänä päivänä aika paljon. Epäilisin jopa, että puolet matoista ovat näitä, jotka eivät kestä esimerkiksi pesua, kertoo Rovaniemen Keskuspesulan palveluesimies Inkeri Matinlassi.

Juuriharja on usein liikaa, moni matto ei kestä edes vettä

Perinteinen matonpesu juuriharjalla ei sovellu läheskään kaikille matoille. Hankalia puhdistettavia ovat Matinlassin mukaan esimerkiksi ekologiset sisalmatot ja juuttipohjaiset matot, jotka eivät kestä lainkaan harjausta.

Vaikka juuriharjasta luopuisi, on pelkkä vesikin liikaa monelle matolle.

– Osa matoista ei kestä vesipesua ensinkään. Värit leviävät, ja se on sitten katsojan silmissä, kärsiikö mattoa pitää vai ei, sanoo Inkeri Matinlassi.

Myös esimerkiksi narumatot ja liimauksia sisältävät nukkamatot ovat hankalia puhdistettavia.

Pesuloissa saadaan kyllä puhtaaksi moni sellainenkin matto, joka olisi kotipesulla helppo pilata, mutta ihmeisiin ei pysty ammattilainenkaan. Esimerkiksi nukkamatot ovat riittävästi pölyä kerättyään mahdottomia puhdistettavia kenelle tahansa.

– Kun näitä ryijymattoja pidetään pitkään, niin pöly kertyy niihin nukan juureen. Se ei lähde pois millään. Ei meillä, eikä varmaan kotonakaan, sanoo Inkeri Matinlassi.

Pesu maksaa usein sen minkä mattokin

Inkeri Matinlassin arvion mukaan peräti puolet nykymatoista ei siis kestä kunnon puhdistusta. Toinen puolikas kestäisi kotipesun tai ainakin pesulapuhdistuksen, mutta pesulakeikan hinta saa monen luopumaan pesuaikeistaan.

– Kun pesemme neliöhinnalla mattoa, niin niiden pesukustannukset nousevat samaan hintaan kuin mitä matto maksaa uutena, Rovaniemen Keskuspesulan palveluesimies sanoo.

Toisinaan mattoaan pesuun tuova yllättyykin palvelun hinnasta ja päättää pesun tilaamisen sijasta marssia kauppaan ostamaan uuden maton.

– Kyllä. Näinkin tapahtuu, Matinlassi toteaa.