WHO: Tappava Ebola leviää jo hallitsemattomasti

Maailman terveysjärjestön pääjohtajan Margaret Chanin mukaan taudin leviäminen voidaan estää vain riittävän järein keinoin. Guinea, Sierra Leone ja Liberia ovat eristäneet tautialueen.

Ulkomaat
Työntekijät kantoivat ebolaan kuollutta naista haudattavaksi Foyan kaupungissa, Liberiassa 2. heinäkuuta.
Terveystyöntekijät kantoivat ebolaan kuollutta naista haudattavaksi Foyan kaupungissa, Liberiassa 2. heinäkuuta.Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ebola-virus leviää Länsi-Afrikassa hallitsemattomasti. Tauti on tappanut Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa maaliskuun jälkeen jo yli 700 ihmistä. Lisäksi yksi ihminen on kuollut tautiin Nigeriassa.

– Mikäli tilanne huonontuu edelleen, voivat seuraukset olla katastrofaaliset niin ihmishengillä kuin sosioekonomisilla seurauksillakin mitattuna, WHO:n pääjohtaja Margaret Chan sanoo.

Tautiin sairastuneista noin 60 prosenttia menehtyy. WHO:n mukaan taudin leviäminen voidaan estää vain riittävän järein keinoin ja riittävien resurssien turvin. Chanin mukaan yleisötapahtumia ja ihmisten liikkumista voi olla syytä rajoittaa. Guinea, Sierra Leone ja Liberia ilmoittivat perjantai-iltana eristäneensä rajaseuduillaan olevan tautialueen. Sotilaat ja poliisit vartioivat aluetta.

Myös pelko vaikeuttaa taistelua tautia vastaan. Paikoittain ihmiset välttelevät hoitoon hakeutumista ja esimerkiksi sairauden toteamiseksi otettavien verinäytteiden kuljettaminen laboratorioon on ollut vaikeaa autonkuljettajien tunteman pelon vuoksi.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan sen työntekijät ovat Sierra Leonessa jaksamisen äärirajoilla uusien potilaiden tulvan vuoksi ja tilanne on erittäin vaikea myös Liberiassa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP