Hamas: Ei tietoa siepatuksi väitetystä Israelin sotilaasta – ehkä kuollut

Israelin koneet ovat pommittaneet aluetta, jolla israelilaissotilas tiettävästi siepattiin perjantaina. Kymmeniä ihmisiä on kuollut Gazassa sen jälkeen kun tulitauko rikkoutui aamupäivällä.

Ulkomaat
Israelin joukot matkalla Gazan rajalle perjantaina 1. elokuuta.
Israelin joukot matkalla Gazan rajalle perjantaina 1. elokuuta. Atef Safadi / EPA

Hamasin sotilaallinen siipi sanoo, ettei sillä ole tietoa siepatuksi väitetystä israelilaissotilaasta. Hamasin aseellisen siiven Ezzedine al-Qassamin prikaatien mukaan israelilaissotilas saattoi kuolla pommituksessa. Järjestö kertoo asiasta varhain lauantaina julkaisemassaan lausunnossa.

– Olemme kadottaneet yhteyden taistelijaryhmään, joka teki väijytyksen. Uskomme, että he ovat kuolleet (Israelin) pommituksessa. Mikäli he onnistuivat sieppaamaan sotilaan taistelun yhteydessä, uskomme, että myös hän on kuollut välikohtauksessa, lausunnossa sanotaan.

Israelin mukaan Hamasin taistelijat sieppasivat sotilaan, kun tämä oli Gazan eteläosassa etsimässä taistelijoiden käyttämiä tunneleita.

Kymmeniä kuollut

Ainakin 19 ihmistä on kuollut Israelin ilmapommituksissa varhain lauantaina Rafahissa Gazan kaistaleen eteläosassa. Israelin koneet ovat pommittaneet aluetta siitä saakka, kun yksi israelilaissotilas tiettävästi siepattiin alueella. Kuolleista viisitoista oli saman perheen jäseniä ja heistä viisi pikkulapsia.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan ainakin 91 ihmistä on kuollut Gazassa sen jälkeen kun tulitauko raukesi kestettyään vain kolme tuntia aamupäivällä.

Länsirannan palestiinalaisalueella puolestaan kaksi palestiinalaista ammuttiin kuoliaaksi mellakoissa. Väkivaltaisuudet puhkesivat, kun tuhannet palestiinalaiset ryntäsivät kadulle vastustamaan Israelin sotilasoperaatiota Gazassa. Israelin sotilaat ampuivat kaksi palestiinalaismiestä kuoliaiksi eri välikohtauksissa. Mielenosoittajat olivat heitelleet sotilaita kivillä.

Israelin ja palestiinalaisten taistelut jatkuivat perjantaina sen jälkeen kun kolmen vuorokauden mittaiseksi sovittu tulitauko rakosi. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Lähteet: AFP, Reuters