Hyppää sisältöön

Media: Australialaispariskunta hylkäsi Downin syndroomaa sairastaneen vauvansa sijaissynnyttäjän hoiviin

Thaimaalainen nainen kertoo sijaissynnyttäneensä australialaiselle pariskunnalle kaksoset. Naisen mukaan pariskunta kelpuutti vain terveen tytön ja jätti Downin syndroomaa sairastaneen pojan naiselle. Australian pääministeri Tony Abbott pitää tapausta surullisena.

Australialaispariskunnan hylkäämä Downin syndroomaa sairastava vauva. Kuva: Reuters

Australialainen pariskunta hylkäsi Downin syndroomaa sairastaneen vauvansa thaimaalaisen sijaissynnyttäjän hoidettavaksi, mutta piti vauvan terveen kaksossiskon. Asiasta kertovat Australian viestimet. Sijaissynnytys tarkoittaa, että lapsi kasvaa "lainakohdussa".

21-vuotias thainainen synnytti kaksoset viime joulukuussa. Hän kertoo sopineensa lapsen synnyttamisestä 16 000 Australian dollarin eli noin 11 100 euron korvauksen. Nainen halusi korvauksella maksaa kahden oman lapsensa koulutukset ja velkansa.

Nyt nainen kertoo olevansa Downin syndroomaa sairastavan poikavauvan huoltaja. Vauvalla on myös hengenvaarallinen sydänvika, eikä naisella ole varaa maksaa vauvan tarvitsemia hoitoja.

– En tiedä, mitä tehdä. Päätin pitää hänet... Rakastan häntä, hän oli mahassani yhdeksän kuukautta, nainen kertoi.

Pojan hylkäämisen takia naiselle on kerätty lahjoituksia verkossa. Australian pääministerin Tony Abbottin mukaan tapaus on "uskomattoman surullinen", ja osoittaa sijaissynnytysbisnekseen liittyviä vaaroja.

Maksulliset sijaissynnytykset – eli naiselle synnyttämisestä maksaminen – eivät ole luvallisia Australiassa. Monet australialaiset parit ostavat sijaissynnytyksiä Intiasta, Thaimaasta, Yhdysvalloista ja muista maista.

Sijaissynnytyksiä hyödyntävien australialaisten etujärjestö Surrogacy Australia ilmoitti, että hylätyn vauvan tapauksessa on paljon epäselvää. Järjestön mukaan ei tiedetä, kerrottiinko australialaiselle pariskunnalle ylipäätään, että poikavauva oli ylipäätään syntynyt.

Järjestön puheenjohtajan Rachel Kunden mukaan Australiaan tarvitaan parempi sijaissynnytyksiä koskeva lainsäädäntö.