Israel vetää joukkojaan Gazasta

Hamasin tunnelien tuhoamisoperaatio saadaan armeijan mukaan päätökseen sunnuntaihin mennessä. Pääministeri Netanjahun mukaan Israel on valmis jatkamaan sotilasoperaatiota tarvittaessa täydellä voimalla tunnelien tuhoamisen jälkeenkin.

Ulkomaat
Palestiinalaismies kaivoi hautoja Beit Lahian kaupungissa Gazan kaistan pohjoisosassa lauantaina 2. elokuuta.
Palestiinalaismies kaivoi hautoja Beit Lahian kaupungissa Gazan kaistan pohjoisosassa lauantaina 2. elokuuta. Mohammed Saber / EPA

Israel on ryhtynyt vetämään maajoukkojaan pois Gazan palestiinalaisalueelta, kertovat israelilaiset tiedotusvälineet. Silminnäkijöiden mukaan vetäytyminen alkoi jo lauantai-iltana. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa, että operaatio siirtyy uuteen vaiheeseen sitten, kun Israel on saanut tuhottua Hamasin kaivamat tunnelit.

Samalla hän kuitenkin painotti, että Israel on valmis jatkamaan sotilasoperaatiota tarvittaessa täydellä voimalla tunnelien tuhoamisen jälkeenkin. Israelin tiedotusvälineiden mukaan armeija arvioi saavansa tuhottua kaikki tunnelit sunnuntaihin mennessä.

Israelin armeija on ilmoittanut pakosalla oleville palestiinalaissiviileille, että näiden on nyt turvallista palata Gazan pohjoisosaan. Netanjahu sanoi toivovansa kansainvälisen yhteisön auttavan Gazan jälleenrakennuksessa.

Gazan konflikti on kestänyt jo yli kolme viikkoa. Lähes 1 700 palestiinalaista ja 66 israelilaista on kuollut.

Lähteet: AFP, Reuters