1. yle.fi
  2. Uutiset

Liftaava robotti matkaa Kanadan halki – video

Kanadalaisessa tutkimusprojektissa selvitetään ihmisen ja teknologian vuorovaikutussuhdetta.

Ulkomaat
robotti jalkakäytävällä

Kanadassa autoilevien kannattaa varautua eriskummalliseen näkyyn tienvarsilla. Maassa on nimittäin liikkeellä liftaava robotti, nimeltään hitchBOT.

Pikkulapsen kokoinen robotti ei joutunut odottamaan sunnuntaina kauaa ensimmäistä kyytiään tiensivussa. Robotti passitettiin matkaan Itä-Kanadassa Halifaxin laitamilla ja se noukittiin pian Kouchibouguacin kansallispuistoon matkalla olleen pariskunnan autoon.

– Ystävällinen pariskunta tarjosi minulle apua. Pitäkää varanne New Brunswick. Täältä tullaan, robotin taustajoukkojen ylläpitämän Instagram-tilin viestissä luki. Tutkijat toivovat robotin pääsevän liftaamalla aina 6 000 kilometrin päähän alkupisteestään Länsi-Kanadan Victoriaan asti. Tällä hetkellä robotti matkaa jo Toronton luoteispuolella.

HitchBOT on täysin riippuvainen ihmisistä selviytyäkseen. Tutkimusprojektissa keskitytäänkin ennen kaikkea ihmisen ja teknologian kehittyvään suhteeseen.

Robotti on koottu mm. vaahtomuovipötköistä, vanhasta ämpäristä, kumisaappaista ja kumihanskoista, aurinkopaneeleista sekä tietokoneyksiköstä. Liftarin erikoisominaisuuksiin kuuluu myös lataamismahdollisuus auton virtalähteestä.

Mikäli hitchBOTin akut tästäkin huolimatta ehtyisivät tämän odottaessa seuraavaa kyytiään, löytyy robotista käyttöohje lataamiseen ja nettiosoite lisäohjeisiin.

HitchBOTin matkaa voi seurata mm. sen omalta internetsivulta (siirryt toiseen palveluun), Facebookista (siirryt toiseen palveluun) ja Twitteristä (siirryt toiseen palveluun). Mahdolliset yksityisyydensuojaan liittyvät ongelmat hitchBOT ratkaisee kysymällä kuljettajiltaan aina lupaa ennen kuvan ottamista. Kanssamatkustajat voivat halutessaan ottaa myös selfie-kuvia robotin kanssa.

Lue seuraavaksi