1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islamilainen valtio -ryhmä valtasi Irakin suurimman padon, öljykentän ja kaupunkeja

YK:n mukaan jihadistien haltuunsa ottamasta Sinjarin kaupungista on paennut 200 000 ihmistä. YK:n edustajan mukaan kyseessä on humanitaarinen tragedia.

Ulkomaat

Islamilainen valtio -ryhmä (entinen ISIS) on ottanut haltuunsa Irakin suurimman padon, öljykentän ja kolme kaupunkia sunnuntaina.

Islamilainen valtio sai padon haltuunsa liki vuorokauden kestäneen taistelun jälkeen. Se voi mahdollistaa ryhmittymän levittäytymisen Irakin suurimpiin kaupunkeihin ja nostaa heidän mahdollisuuksiaan syrjäyttäää Irakin pääministeri Nuri al-Maliki, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Jihadistit ottivat sunnuntaina haltuunsa muun muassa Sinjarin kaupungin. Islamilainen valtio -ryhmä julkaisi kuvia internettiin joukoistaan partioimassa kaupungin kaduilla. Voiton merkkinä pidetään hallintorakennusten ylle nostettuja lippuja.

YK:n mukaan kaupungista on paennut 200 000 ihmistä. YK:n edustajana Irakissa toimiva Nickolay Mladenov on kuvaillut sunnuntain tapahtumia humanitaariseksi tragediaksi. Hän sanoo tiedotteessa pelkäävänsä, että kaupungista vuoristoa kohti paenneet ihmiset voivat päätyä lopulta islamistitaistelijoiden piirittämiksi.

– Ihmiset tarvitsevat kipeästi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi