Yhä useampi savolainen rahoittaa opiskelut työttömyysetuudella

Viime vuonna 800 pohjoissavolaista aloitti niin sanotun omaehtoisen opiskelun. Tietoisuus tuen saamisesta on lisääntynyt, mutta myös heikko työllisyystilanne vaikuttaa ihmisten opiskeluhaluihin.

työ- ja elinkeinotoimistot
Asiakas työvoimatoimistossa
Sari Törmikoski / Yle

Työttömyysetuudella tuetun opiskelun suosio on kasvanut vauhdilla Pohjois-Savossa.

Niin sanotun omaehtoisen opiskelun aloitti viime vuonna 800 ihmistä, mikä oli reilu sata edellisvuotta enemmän. Tänä vuonna määrän uskotaan entisestään kasvavan.

Tammi-kesäkuun aikana hakijoita oli jo 400, vaikka varsinainen ja kiivain hakuaika on vuosittain heinä-elokuussa. TE-toimiston mukaan tietoisuus tuen saamisesta on lisääntynyt, mutta myös heikko työllisyystilanne ajaa ihmisiä jatkokoulutuksen pariin.

TE-toimistot voivat myöntää työttömyysetua lisäopintoja varten, jos ne selvästi parantavat hakijan mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Hakijan on oltava vähintään 25-vuotias. Tukea voi saada enintään kahdeksi vuodeksi päätoimiseen opiskeluun.

Pohjois-Savon TE-toimiston mukaan tuen on tarkoitus auttaa ennen kaikkea kouluttautumattomia ihmisiä. Silti suurimmalla osalla hakijoista on jo ennestään jokin koulutus.

Tuen myöntäminen katsotaan tapauskohtaisesti. TE-toimistossa odotetaan alkusyksylle vielä ruuhkaa omaehtoisen koulutuksen työttömyysetuhakemuksista.