Loviisan voimalasta revitään lisää tehoa

Loviisan ydinvoimala puskee vuonna 2018 valtakunnan verkkoon enemmän sähköä kuin nyt. Voimalan teho nousee remonttien ansiosta 30 megawattia, mikä asiantuntijan mukaan vastaa pienen kaupungin sähköntarvetta.

Kuva: Yle

Loviisan ydinvoimala tuottaa muutaman vuoden kuluttua enemmän sähköä kuin nykyään. Voimalan teho nousee 30 megawattia, kun sähköntuotannossa käytettävät turbiinit ja välitulistimet vaihdetaan uusiin.

Uudistuksen ansiosta voimalan hyötysuhde nousee, kun samalla määrällä polttoainetta voidaan tuottaa entistä enemmän sähköä. Remontti ei vaikuta ydinturvallisuuteen.

Remonttia riittää Loviisan voimalassa jo tänä kesänä. Vuosihuollon yhteydessä vaihdetaan muuntajia, jotka ovat generaattorin ja kantaverkon välillä.

– Muuntajien tekninen käyttöikä tulee vastaan, ennen kuin suunniteltu laitoksen käyttö päättyy, eli vuonna 2027 ja 2030. Muuntajat on pakko uusia, Fortumin erityisasiantuntija Jarmo Saari summaa.

Turbiinit ovat jo teon alla

Kun ydinvoimalaa remontoidaan, mittakaava on valtava. Uusi muuntaja painaa 315 tonnia ja turbiinien siivet ovat helposti yli miehen mittaisia. Hintalappua remontille Fortum ei kerro.

Muuntajien käyttöikä tulee vastaan.

Jarmo Saari

Turbiinien vaihtoa on suunniteltu vuosia. Kun asennus lopulta tehdään, setyöllistää noin kolmekymmentä työmiestä ja kestää vajaan kuukauden.

– Korkeapaineturbiinit ovat teon alla. Ne olisi mahdollista asentaa jo ensi vuonna, mutta vuosihuollon aikataulun takia turbiinit asennetaan vuodesta 2016 lähtien. Asennus on valmis vuoden 2018 loppuun mennessä, Loviisan voimalan modernisointiohjelman ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen selvittää.

Lisäteho kattaisi pikkukaupungin sähkönkulutuksen

30 megawatin tehonlisäys on pieni murto-osa koko Loviisan voimalan tehosta. Vuonna 2013 voimalan sähköteho oli yhteensä 992 megawattia. Silti tehonpetrauksella on väliä: 30 megawatin teho vastaa pienen kaupungin vuotuista sähköntarvetta, ydinenergian professori Filip Tuomisto Aalto-yliopistosta arvioi.

Ei se hirveästi poikkea hyvin pidetyn auton huoltosuunnitelmasta

Filip Tuomisto

Tuomiston mukaan ydinvoimalat vaativat ikääntyessään monipuolista huoltoa. Osia vaihdetaan tarpeen mukaan.

– On pitkälle tehdyt huoltosuunnitelmat, joita sitten seurataan. Komponentteja ja materiaaleja tarkkaillaan, tehdään tutkimuksia jatkuvasti. Ja tarpeen tulleen päivitetään huoltosuunnitelmaa. Ei se hirveästi poikkea vaikkapa hyvin pidetyn auton huoltosuunnitelmasta.

Turbiiniremontti etenee aikataulussaan ja ensimmäiset uudet muuntajat on saatu kytkettyä valtakunnan verkkoon elokuun alussa. Kaikki Loviisan laitoksen remontit eivät ole sujuneet yhtä riemukkaasti. Voimalassa uusitaan lähivuosina automaatiojärjestelmiä. Niiden tekijä vaihdettiin keväällä. Uudistuksen tekee Rolls-Royce. Alunperin työ tilattiin Arevalta, mutta urakka näytti myöhästyvän liikaa.