1. yle.fi
  2. Uutiset

Fennovoima selvittää ydinjäteluolan paikkaa Pyhäjoella

Ydinvoimayhtiö Fennovoima jatkaa elokuussa kallioperätutkimuksia Pyhäjoen Hanhikivenniemellä. Tutkimuksilla selvitetään niin sanottujen matala- ja keskiaktiivisten ydinjätteiden loppusijoitusluolaston paikkoja. Korkea-aktiivisten jätteiden loppusijoittamisesta ei ole tehty päätöstä.

talous
Fennovoiman Pyhäjoen toimisto.
Risto Degerman / Yle

Fennovoiman ydinvoimalan suunnitellulla paikalla Hanhikivennimellä Pyhäjoella jatketaan maaperän tutkimuksia. Tutkimuksissa selvitetään eri vaihtoehtoja niin sanottujen matala- ja keskiaktiivisten voimalaitosjätteiden sijoitusluolaa varten.

Jätteet on tarkoitus sijoittaa voimala-alueelle noin sadan metrin syvyyteen louhittaviin luoliin. Nämä jätteet on alunperinkin suunniteltu loppusijoitettavaksi Pyhäjoelle. Matala- ja keskiaktiivisia jätteitä syntyy muun muassa ydinvoimalan huoltotöiden yhteydessä sekä ydinvoimaloiden prosessivesiä puhdistettaessa. Myös muilla ydinvoimapaikkakunnilla tällaiset jätteet loppusijoitetaan voimala-alueeelle. Fennovoiman laskelmien mukaan voimalaitosjätettä syntyy koko voimalaitoksen käyttöiän aikana noin 5000 kuutiometriä.

Ydinjätteen loppusijoitus edelleen auki

Ydinvoimalan korkea-aktiivisen jätteen eli käytetyn polttoaineen sijoittamisesta Fennovoima on pyrkinyt saamaan korkea-aktiiviset jätteet sijoitettavaksi Posivan luolastoon Olkiluotoon. Se ei kuitenkaan ole päässyt tästä sopimukseen Posivan omistajien kanssa.

- Etenemme asiassa valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan ja neuvotteluja Posivan kanssa pitäisi saada ratkaisuun kesään 2016 mennessä, kertoo Fennovoiman ydinjätehuollon päällikkö Mia Ylä-Mella. Vaihtoehtona on myös ratkaisu, jossa Fennovoima joutuu rakentamaan korkea-aktiiviselle jätteellekin oman sijoituspaikan. Suomen lain mukaan korkea-aktiivista ydinpolttoaineen jätettä ei voi viedä ulkomaille.

Elo- syyskuun aikana tehtävät tutkimukset tehdään Fennovoiman hallinnassa olevilla maa-alueilla. Tutkimukset aloitetaan elokuun ensimmäisellä viikolla luotauksilla ja porakonekairauksilla. Kallionäytekairaukset käynnistyvät syyskuun alkupuolella luotausten ja porokonekairausten valmistuttua. Tutkimukset valmistuvat arviolta lokakuun lopulla.

Lue seuraavaksi