1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oopperalaulajan kesä ja syksy - Savonlinna, Simo, Sao Paulo

Savonlinnassa Kullervon äitinä, Sao Paulossa Santuzzana Mascagnin oopperassa Cavalleria Rusticana. Niiden välissä lomailevana oopperalaulajana lapsuuden maisemissa Simossa. Siinä Tuija Knihtilän kesän ja syksyn kiinnekohtia.

Kotimaan uutiset
Oopperalaulaja Tuija Knihtilä Perämeren rannalla
Kimmo Hiltula / Yle

Simolaislähtöisen oopperalaulaja Tuija Knihtilän tähän kesään kuuluvat niin Savonlinnan oopperajuhla kuin lomailu lapsuuden maisemissa. Oopperajuhlilla Knihtilä lauloi tänä kesänä Kullervon äidin roolin Aulis Sallisen Kullervossa.

– Meillä oli älyttömän ihana porukka Kullervoa tekemässä. Joka päivä oli mukava mennä töihin, se ei ole aina niin sanottua, kiittelee Knihtilä.

Yle Teema lähetti Kullervon viimeisen esityksen suorana ja ooppera on elokuun 20. päivään asti nähtävissä Yle Areenalla.

Knihtilä kertoo, että ainakin toistaiseksi Savonlinna on voittanut, kun toisessa vaakakupissa on ollut pitkä kesäloma.

Oopperajuhlilta on tarjottu niin kivoja töitä, etten ole pystynyt kieltäytymään.

Tuija Knihtilä

– Oopperajuhlilta on tarjottu niin kivoja töitä, etten ole pystynyt kieltäytymään, mietti Knihtilä.

Kesäloma neljä vuotta sitten

Kullervon äidin lisäksi Knihtilä on Savonlinnassa nähty aiempina vuosina muun muassa Lohengrinin Ortrudina sekä Kimmo Hakolan La Fenice-oopperan maailman kantesityksessä.

Tänä kesänä Knihtilä ehtii poikkeuksellisesti viettämään pitkän kesäloman oopperajuhlien ja syksyn ensimmäisen vierailun välissä.

– Edellisen kerran kesälomaa minulla on ollut neljä vuotta sitten, sanoo Knihtilä.

Tuija Knihtilän syksy kuluu maapallon toisella puolen, kun hän palaa vuoden tauon jälkeen São Pauloon. Tällä kertaa Knihtilä on Santuzzan roolissa Cavalleria Rusticana -oopperassa. Saman roolin hän on tehnyt myös Oslon oopperassa.

Edellisellä kerralla São Paulon teatterissa Knihtilä nähtiin Aidan Amneriksena.

Keväällä Knihtilä palaa Pohjoismaihin, sillä hän on mukana Malmön oopperassa. Siellä hänet nähdään Amneriksena.

Knihtilä kuului Kansallisoopperan solistikuntaan vuoteen 2010, jolloin hän siirtyi vapaaksi taiteilijaksi. Freelancerina vierailuja ja rooleja on riittänyt eikä Knihtilän ole tarvinnut neljän vuoden takaista päätöstään katua.

Wagner ja Verdi

Knihtilä on laulanut paljon Wagneria. Hänen roolejaan ovat olleet Venus (oopperassa Tannhäuser), Ortrud (Lohengrin) ja Brangäne (Tristan ja Isolde). Brangänena Tuija Knihtilä teki Italian debyyttinsa Venetsiassa. Knihtilä on vieraillut paljon Saksassa, jossa hän on esiintynyt muun muassa Weimarissa, Bonnissa ja Frankfurtissa.

Wagnereista löytyy myös yksi toistaiseksi tekemätön toiverooli.

– Vielä haluaisin laulaa Parsifalissa Kundryn roolin, hän sanoo.

– Muita toiverooleja voisi olla Don Carloksessa prinsessa Eboli. Mutta niitä tulee vastaan miten tarjotaan, jolloin sitten katsotaan tilannetta, kertoo Knihtilä.

Lue seuraavaksi