Heidi Hautala: Pyhäjoen ydinvoimalahanke ei voi edetä kuin mitään ei olisi tapahtunut

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihreät) kirjoittaa Yle Lapin kolumnissaan Malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen Itä-Ukrainassa muuttaneen kansainvälistä politiikkaa. Sillä on myös vaikutuksia Pyhäjoelle suunniteltuun ydinvoimalaan.

ydinenergia
Heidi Hautala.
Heidi Hautala.Yle

ITÄ-UKRAINAN MUSTA JOUTSEN JA PYHÄJOEN YDINVOIMALA

Malesialaisen matkustajakoneen MH 17 alasampuminen Itä-Ukrainassa 17.7. on muuttanut kansainvälistä politiikkaa. Omaisiaan surevien maissa hallitusten on ollut pakko tiukentaa otettaan Venäjään, jolla voidaan nykytiedon valossa katsoa olevan vähintään epäsuora osallisuus tuohon dramaattiseen tapahtumaan. Kun ainakin osa todistusaineistosta on väärentämättömänä tallella viljapellossa Donetskin kaupungin lähellä, ja kun tutkijat ovat pystyneet tekemään ainakin jonkin verran työtään, saadaan tapahtumien syihin ja kulkuun toivottavasti vielä täysi vastaus.

On vaikea sanoa vielä, kiristääkö Putinin Venäjä edelleen ruuvia Ukrainassa - vai käykö niinkuin optimistit ensiksi arvioivat, että malesialaiskoneen alasampumisesta tulee "gamechanger", tapahtumien kulun ratkaisevasti muuttava käänne, joka pakottaa Venäjän ottamaan täyden vastuun Itä-Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta.

Kansainvälista oikeutta on joka tapauksessa vakavasti ja kohtalokkain seurauksin rikottu, kun Venäjä ensin valtasi Krimin niemimaan ja sitten liitti sen ilotulitusten räiskyessä yhteyteensä. Euroopassa on taas siirretty rajoja väkivalloin, vaikka ETY-sopimuksen piti Helsingissä 1975 tämä estää lopullisesti.

Kansainvälisellä yhteisöllä vain vähän keinoja

Kansainvälisellä yhteisöllä ei ole kovin paljon keinoja koettaa palauttaa sopimusten voima, jos yksi osapuoli kiistää ne yksipuolisesti. Siksi nyt on turvauduttu talouspakotteisiin. Täsmäsanktioita, jotka kohdistuvat yksittäisiin avaintoimijoihin, on kokeiltu jo esimerkiksi Valko-Venäjän autokraattisen johdon suhteen. Vaalivilpistä ja rauhanomaisten mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta suoraan vastuullisilta Valko-Venäjän johdon edustajilta evättiin pääsy Euroopan unionin alueelle ja heidän varansa jäädytettiin. Nämä henkilöt voivat vierailla lähinnä muiden diktaattorien maissa.

Nyt myös Putinin lähipiiri on saanut kokea samaa. Putinin suosio mahtavien talousmiesten keskuudessa on omiaan kärsimään, jos heiltä evätään pääsy Yhdysvaltoihin tai Britanniaan tapaamaan siellä kalliissa opinahjoissa opiskelevia lapsiaan, tai jos rouvat pääse Lontooseen ostoksille Harrod´sin tavarataloon. Myös oligarkkien omaisuudet alkavat huveta, kun markkinavoimat reagoivat pakotteisiin.

Nyt tuo "musta joutsen", odottamaton käänne eli lento numero MH17 on saanut aikaan ryhdistäytymistä EU:ssa. Pakotteissa on siirrytty vahvempiin toimiin. Suomessakin on hyvä pohtia, mitä merkitsee, jos Putin jatkaisi valloituksiaan. Jos eilen Krim, tänään Itä-Ukraina, mitä seuraavaksi?

Turvallisuutta ei voida mitata rahassa, jos uhan alla on valtioiden suvereenisuus, oikeus määrätä omista asioistaan ja luottaa kansainväliseen järjestykseen. Siksi on aivan rationaalista, että myös pakotteiden asettaja joutuu väliaikaisesti kärsimään.

Pyhäjoen ydinvoimala ja Rosatom

Suomessa haluan kiinnittää erityistä huomiota Pyhäjoen Hanhikiveen kaavailtuun venäläiseen ydinvoimalaan. Sen toimittaja ja suuri omistaja olisi Kremlin suorassa määräysvallassa oleva Rosatom, joka on enemmän kuin valtionyhtiö. Olen penännyt vastausta kysymykseen, kuka huolehtisi laitoksen ydinpolttoainehuollosta. Paras tietoni on, että Rosatom vastaisi siitä alusta loppuun. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että käytetyt polttoainesauvat palautettaisiin Venäjälle jälleenkäsiteltäviksi. Jälleenkäsittelyssä ydinpolttoaineesta erotetaan plutonium, jota tarvitaan ydinkärjissä.

Kysyn vain, onko Suomessa vallalla harha siitä, että Fennovoiman, tai oikeastaan Rosvoiman hanke voitaisiin noin vain toteuttaa? Samalla kun ollaan huolissaan Venäjän naapureihinsa kohdistamasta sotavoimasta, oltaisiinko ihan oikeasti valmiita ruokkimaan sen ydinasetuotantoa?

En usko, että Pyhäjoen ydinvoimalahanke voi edetä ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala