Herrasmiesveneilijöitä ja huonosti käyttäytyviä miehiä

Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Huomioitko muut veneilijät venetyypistä ja seurasta huolimatta? Vai oletko laiturin kingi, jolle kuuluu oma tila ja oma poiju?

Näkökulmat
Suomenlippu liehuu Oulujarvella veneen perassa.
Harri Nousiainen / Yle

Kesä ruuhkautti taas niin sisävesien kuin rannikkojenkin satamat ja laiturit, kun talven kylmettämät veneilijät ryntäsivät nauttimaan kesästä.

Vaikka ruuhkia riitti, löytyi laitureista myös tilaa. Sillä veneilijä on aina herrasmies, tai ainakin hyvinkäyttäytyvä henkilö! Kantaahan periaatteessa lähes jokainen veneilijä veneensä perässä oman seuransa lippua.

Oman seuran lippu on merkki siitä, että veneilijä osaa kuljettaa venettään ja edistää kaikin tavoin yhteistä veneilyaatetta.

Jo lippuetiketti sanoo, että _maan lipun käyttö perälippuna kuuluu itsestään selvänä hyvään merimiestapaan. _Sen saa käyttöönsä, kun kuuluu johonkin veneilyseuraan ja vene on katsastettu. Veneen kippari on siis osoittautunut, vaikkakin melko löyhällä tavalla, osaavaksi ja muut huomioon ottavaksi veneilijäksi.

Kun kaiken on luullut jo nähneensä, pääsee sen jälkeenkin ihmettelemään kanssaihmisten totaalista kyvyttömyyttä inhimilliseen kanssakäymiseen.

Tapahtui tänä kesänä Saimaalla...

Suurella Saimaan järvialueella on lukuisia säätiöiden ja kuntien omistamia laituri- ja rantautumispaikkoja, jotka ovat kaikkien yhteisessä käytössä. Käyttövaatimuksena on käytännössä se, että osaa veneensä kiinnittää muiden lomaan, siivota omat roskansa ja käyttäytyä asiallisesti muita kohtaan.

Maan lipun käyttö perälippuna kuuluu itsestään selvänä hyvään merimiestapaan.

Suomen Purjehdus ja Veneily: Liputusetiketti

Erään eteläsavolaisen, suositun retkisataman laituri alkoi kauniina kesäpäivänä täyttyä. Poijuja oli muutamia, ja niihin kaikessa sovussa mahdutettiin useampi vene. Osa käytti ankkuria ja osa kiinnitti veneensä toisten veneiden kylkeen. Tilaa löytyi ja laiturilla ihasteltiin suloista suvea.

Yhdessä rannanpuoleisessa poijussa oli kuitenkin vain yksi vene, purjevene. Vieressä oli silti vielä tilaa muille. Kuinka ollakaan laituria lähestyi moottorivene, aikeenaan kiinnittyä yksinäisen veneen viereen. Moottoriveneen kippari huuteli lähestyessään, että sopiiko, jos kiinnitytään samaan poijuun?

Ja mitä tekee tämä kaikkien veneilijöiden sankari yksinäisessä poijussaan. Huutaa saapuvalle veneilijälle: "Siihen poijuun et tule!"

Koko laituri hiljeni. Jopa linnut puiden oksilla ja kalat laiturin alla hiljentyivät kuuntelemaan. Saapuva veneilijä tarkisti kuulleensa oikein, ja vastaus oli tyly: "Et muuten tule!"

Kun laituriparlamentti sai äänensä takaisin, se yritti tivata mieheltä syytä, mutta tämä kippareiden kippari väitti omistavansa poijun. Moottoriveneilijä ei halunnut riitaisan veneilijän viereen, vaan kaarsi laiturin toiselle puolelle.

Kun koko laituri myöhemmin täyttyi, ja tilaa oli enää kiukuttelijan vieressä, ohjasivat laiturilla olijat seuraavaksi saapuvan veneen juuri kyseiseen paikkaan. Enemmistön edessä huutelu loppui, mutta mielenosoitus ei. Saapuvasta veneestä ojennettiin laiturille köyttä, jonka kiukkupussi kylmän viileästi jätti ottamatta vastaan.

Kysymys kuuluu, miten huonosti vesillä voi oikein käyttäytyä? Olisiko tämä itsevaltainen "poijun omistaja" vaikkapa myrskyn keskellä tehnyt saman tempun ja jättänyt apua tarjoamatta? Entä mihin unohtuivat jokamiehen oikeudet? Vai koskevatko ne vain harvoja ja valittuja?

Minkälainen veneilijä sinä olet?

@sarilehtinen (siirryt toiseen palveluun)