1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jihadistit uhkaavat vallata lisää alueita kurdeilta Irakissa

Islamilainen valtio valtasi viikonloppuna useita kaupunkeja Niniven maakunnassa.

Ulkomaat

Terroristijärjestö Islamilainen valtio (entinen ISIS) uhkasi maanantaina, että se aikoo vallata lisää maata kurdien autonomiselta alueelta. Järjestö on vallannut muun muassa kaupunkeja ja öljykentän Niniven maakunnassa viimeisen kahden vuorokauden aikana.

– Islamilaisen valtion prikaatit ovat nyt saavuttaneet Irakin, Syyrian ja Turkin välisen rajakolmion, jihadistijärjestö ilmoitti tiedotteessaan.

Islamilainen valtio valtasi sunnuntaina Sinjarin ja kaksi muuta kaupunkia Niniven maakunnassa. Lauantaina se valtasi Zumarin kaupungin.

– Pyhät taistelijat valtasivat useita maallisten kurdijengien ja asejoukkojen hallinnoimia alueita. Päivän kestäneiden taisteluiden jälkeen luopioviholliset tulivat nöyryytetyiksi. Kymmenet kuolivat ja haavoittuivat. Sadat pakenivat, järjestö julisti.

Kurdien hallinto ei ole vahvistanut kuolonuhreja tai kommentoinut tietoa, että useita kurdien peshmerga-taistelijoita olisi joutunut jihadistien vangeiksi.

Islamilaisen valtion viikonloppuna valtaamat alueet ovat niitä, jotka kurdien peshmerga-joukot ottivat haltuunsa, kun Irakin hallituksen joukot pakenivat jihadistien hyökkäystä kesäkuussa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan peshmergat ovat nyt pääosin vetäytyneet takaisin kurdialueille.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi