Rauman hallissa titaanien taisto: Jääkone vastaan helle

Pitsiturnaus avaa kiekkokauden perjantaina Raumalla. Nyt hellesäässä yleisö pauhaa katsomossa kesätamineissa. Joukkueet puolestaan testaavat Äijänsuon hallin upouuden jään ja joustokaukalon. Hallimestari lupaa, että jää pysyy hyvänä helteistä huolimatta.

urheilu
Jääkiekko-ottelu Pitsiturnauksessa
Yle / Tuuli Liekari

Raumalla on kaksi maailmanperintökohdetta: Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen hautaröykkiö.

Listaan voisi lisätä eksoottisena elämysperintökohteena jääkiekon Pitsiturnauksen. Varsinkin silloin kun kesäsää tarjoaa hellettä ja jäähalli täyttyy ääriään myöten kiekkofaneista. Tänä kesänä ovat tähän jälleen ainekset, kun väki voi ainakin sään puolesta vaeltaa kesäasuissa jäähalliin.

Jääntekijä selättää lämpöaallon

Äijänsuon urheilukeskuksen hallimestari Tommi Cederberg lupaa, että hallissa saadaan pidettyä hyvä jää, vaikka ulkolämpötila keikkuisi 30 asteen lukemissa. Ja tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötila laskee vielä ainakin muutaman asteen perjantaina.

– No, se on vielä huomattavasti parempi tilanne. Halliin kertyy turnauksen aikana lämpökuormaa ja kosteutta kun ihmisiä lappaa ovista ulos ja sisään. Viisituhatta ihmistä nostaa sisälämpötilan jo tunnissa noin viisi astetta, kuvailee Cederberg tilannetta.

Miten tähän hallin lämpökuormaan varaudutaan?

–Jäähallia ja laattaa ajetaan edeltävänä yönä normaalia kylmemmäksi. Järjestysmiehille on puolestaan annettu ohje, että pistetään ovia kiiinni jos joku niitä jättää auki.

B-junnut testaavat jään ja laidat

Pitsiturnaukseen osallistuvat liigajoukkueet pääsevät testaamaan Äijänsuon uudelle pohjalaatalle tehdyn jään ja myös joustokaukalon. Jää valmistuu keskiviikon aikana.

– Meillä on pari päivää aikaa hakea optimisäädöt ennen turnausta. Uuden laatan vuoksi jää on tasaisempi kuin ennen. Ja torstaina jäätä testaavat B-junnut harjoituspelissä. Toivotaan, että he heiluttelevat myös laitoja niin tulee samalla sekin testattua, naurahtaa hallimestari Cederberg.