Itsehoitolääkkeiden käytössä apu on tarpeen

Itsehoitolääkkeille puuhataan valtakunnallisia suosituksia. Apteekeissa tästä ollaan hyvillään, sillä yhtenäisiä suosituksia on toivottu. Apteekeissa on arkipäivää, että asiakkaiden tiedot itsehoitolääkkeistä ovat puutteellisia.

lääkkeet
Kuvassa maitohappobakteerivalmisteita apteekin hyllyllä
Apteekin probioottihyllyssä on ruuhkaa.Sari Vähäsarja / Yle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valmistelee parhaillaan itsehoitolääkeohjelmaa. Sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Lisäksi Lääkäriseura Duodecim työstää itsehoitolääkkeille omaa Käypä hoito -suositusta.

Apteekeissa yhtenäisistä suosituksista ollaan mielissään, sillä sellaisia ei tähän saakka ole ollut. Jotkin apteekit ovat tehneet omia suosituksia tai toimintaohjeita itsehoitopuolelle. Myös Kajaanissa Veturi Apteekissa yhtenäiset suositukset nähdään tarpeellisina.

– Ehdottomasti suositukset ovat hyvä asia. Kun asiakas menee mihin tahansa apteekkiin Suomessa, on tärkeää, että häntä palvelevilla farmaseuteilla on samantasoinen tieto, sanoo apteekkari Merja Niskanen.

Kipulääkkeet eivät sovi kaikille

Ihmisten tiedot itsehoitolääkkeistä ovat usein puutteellisia. Esimerkiksi kajaanilaisapteekissa tulee päivittäin vastaan tilanteita, että asiakkaan valitsema tuote vaihtuu toiseen tai jää kokonaan ostamatta, kun asiasta on käyty tarkempaa keskustelua farmaseutin kanssa.

– Kun asiakas tulee ja esittää oman vaivansa, lähdemme ratkomaan sitä ja esittelemään vaihtoehtoja. Kun asiakas kysyy nimellä jotain tuotetta, niin tämän tästä tulee vastaan tilanteita, ettei se olekaan sopivin hänen tarkoituksiinsa, Merja Niskanen selvittää.

Esimerkiksi astmaatikot haluavat usein yskänlääkkeen. Suositus on kuitenkin, että heitä hoidettaisiin omilla, astmaan tarkoitetuilla lääkeillä.

Merja Niskanen

– Kipulääkkeistä lähtien on monia asioita, mistä tarvitsisi keskustella farmaseutin kanssa, koska vaihtoehtoja on paljon. Tulehduskipulääkkeetkään eivät sovi kaikille, ja lapsille katsotaan, mikä lääkemuoto on paras, hän jatkaa.

Muun muassa yskänlääke on Niskasen mukaan tuote, joka jää helposti myymättä jo senkin takia, että sen tehosta ollaan epävarmoja.

– Esimerkiksi astmaatikot haluavat usein yskänlääkkeen. Suositus on kuitenkin, että heitä hoidettaisiin omilla, astmaan tarkoitetuilla lääkeillä. Me emme edes halua myydä lääkettä siinä tapauksessa.

Apteekkari Merja Niskasen mukaan asiakkaat kysyvät myös mielellään apua apteekissa. Epävarmoissa tilanteissa asiakas ohjataan lääkärin pakeille.

– Hyvin usein jätämme jopa myymättä, ja kehotamme ottamaan yhteyttä lääkäriin tai vähintään hoitajaan asian selvittämiseksi.