Hyppää sisältöön

Sup-lautailu on kesän vesilajien hitti – laji käy kovaan treeniin tai maiseman ihailuun

Sup-lautailu eli Stand up paddling on rantautunut toden teolla Suomeen. Kyseessä on siis melontalaji, jota harrastetaan laudan päällä seisten. Aloittelija voi myös meloa polvillaan ja kokenut saa haastetta vauhdista ja aalloista.

Jarmo Laine näyttää kuinka melominen sujuu laudalla. Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Sup-lautailu on noussut tänä kesänä yhdeksi vesilajien trendiksi. Stand up paddlen (sup) juuret ulottuvat kauas historiaan, mutta Suomeen laji on rantautunut todenteolla vasta 2000-luvulla. 

– Minulla on sellainen tieto, että laji olisi syntynyt Hawajilla 40-luvulla. Silloin on rakennettu tällaisia vähän isompia surffilautoja sen takia, että pystytään olemaan koko ajan pystyssä ja melomaan. Silloin nähdään paremmin aaltojen taakse. Varmaan yksi syy, miksi laji on yleistynyt on laudan rakennustekniset seikat. Aiemmin lauta saattoi painaa 35 kiloa, niin nyt se painaa13 kiloa, niin on sitä nyt vähän mukavampi kuljetella, sup-kouluttaja Jarmo Laine kertoo.

Tänä kesänä lajin harrastajia on näkynyt myös Pohjois-Karjalan vesillä. Tällä hetkellä Joensuun ainoa SUP-kouluttaja Jarmo Laine sanoo, että kurssi on herättänyt kiinnostusta. Laineen mukaan sup-lautailu tuo Suomeenkin surffikulttuuria.

– Tämä on niin uutta Suomessa, täällä ei ole mitään vastaavaa. Tämä on mielestäni lähimpänä sitä, mitä Suomessa pystyy tekemään vesillä surffaamiseen liittyvää. Tätä voi harrastaa missä vain vesillä. Suomessa jokaisella on aina vesistöjä lähellä. Nämä ovat varmaan niitä syitä, miksi tämä on tullut suosituksi Suomessa.

Vaatimuksena peruskunto ja vähän tasapainoa

Varsinaista koulutusta lajiin ei toki vaadita, mutta uudenlaisen lajin salat voivat olla vaikea oppia ilman ohjausta. Myös lauta on melko kallis hankittava, jos ei ole varma pitääkö lajista.

Laineen mukaan lajin aloittamiseen ei ole mitään erityisiä vaatimuksia. Hänen opissaan on käynyt monen ikäisiä ihmisiä.

– Nuorin kurssilainen on ollut 11-vuotias ja vanhin 68-vuotias. Ihan kaiken tasosia liikkujia on ollut ja kaikki ovat päässeet myös seisaaltaan melomaan. Peruskunto kun on kunnossa ja vähän tasapainoa, niin se riittää, Jarmo Laine toteaa.

Laudalla melomisesta saa kuitenkin halutessaan myös kovan kuntoilulajin. Mutta rauhaa kaipaavallekin suppailu soveltuu, koska laudan päällä voi vaikka meloa istualtaan tai polviltaan ja nauttia maisemasta.

– Tämä on hyvin monimuotoinen laji. Tällä voi lipua kaikessa rauhassa aamuauringossa ja vaikka tehdä joogaliikkeitä laudan päällä. Tai siten voi mennä ihan täysillä ja ottaa sen kuntoilun kannalta. Ulkomaille lähtiessään voi sitten ottaa mukaan sellaisen laudan millä voi surffata aalloilla. Ensin kun hakee perusteet Suomessa, niin sitten voi lähteä ulkomaille aaltoihin, Laine pohtii.