Hyppää sisältöön

Kyyn puremia hoidettu poikkeuksellisen paljon – "Kyypakkaus ei korvaa ensihoitoa ja lääkärin arviota"

Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä on hoidettu tavanomaista enemmän potilaita kyykäärmeen pureman vuoksi. Valtaosa potilaista on aikuisia.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Kyykäärmeen puremia on hoidettu tavallista enemmän Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa. Kesän aikana on hoidettu jo reilua pariakymmentä potilasta, joista muutamalla on ollut vakavia myrkytysoireita. Valtaosa pureman saaneista on ollut aikuisia. Helle on suosinut kyykäärmeiden liikkumista.

Kyyn myrkky sisältää kudoksia vaurioittavia aineita. Sairaalasta muistutetaan, että pureman uhri tulee aina toimittaa lääkäriin. Purema-aluetta ei tule käsitellä tai koskea. Kyyn puremasta aiheutuu paikallisia oireita noin kolmelle neljästä ja vakavampia oireita yhdelle neljästä.

– Pureman uhri tulee aina toimittaa lääkärin arvioitavaksi. Apteekissa myytävien kyypakkausten antamisesta ei ole selvästi osoitettu olevan hyötyä, jos ei haittaakaan. On hyvä muistaa, että kyypakkaus ei korvaa ensihoitoa ja lääkärin arviota, osastonylilääkäri Minna Kiljunen PKSSK:sta muistuttaa.