Heidi Hautala epäilee, että Pyhäjoen ydinvoimala-hankkeen esteeksi nousee sen yhteys Venäjän ydinasetuotantoon

Europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi Yle Lapin nettikolumnissaan, että Pyhäjoen ydinvoimala -hankeen toteutumisen esteeksi voi nousta laitoksen ydinpolttoainehuolto ja jätteenkäsittely Venäjällä.

Kotimaa
Heidi Hautala
Heidi Hautala.Yle

Europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi, että Krimin valtaaminen ja malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen Itä-Ukrainassa tekevät yhteistyön venäläisten kanssa vaikeaksi Pyhäjoelle suunnitellussa ydinvoimalassa.

Hautalan mukaan ydinvoimalan toimittaja ja suuri omistaja olisi Kremlin suorassa määräysvallassa oleva Rosatom, joka on enemmän kuin valtionyhtiö. Erityisesti Hautala haluaa kiinnittää huomiota tulevan laitoksen ydinpolttoainehuoltoon.

– Paras tietoni on, että Rosatom vastaisi siitä (ydinpolttoainehuollosta) alusta loppuun. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että käytetyt polttoainesauvat palautettaisiin Venäjälle jälleenkäsiteltäviksi. Jälleenkäsittelyssä ydinpolttoaineesta erotetaan plutonium, jota tarvitaan ydinkärjissä, Hautala kirjoittaa Yle Lapin kolumnissa.

– Onko Suomessa vallalla harha siitä, että Fennovoiman, tai oikeastaan Rosvoiman hanke voitaisiin noin vain toteuttaa? Samalla kun ollaan huolissaan Venäjän naapureihinsa kohdistamasta sotavoimasta, oltaisiinko ihan oikeasti valmiita ruokkimaan sen ydinasetuotantoa? Hautala kysyy.

Hautalan mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahanke ei voi edetä ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut.