Tuhansien hehtaarien metsäpalo roihuaa Ruotsissa jo viidettä päivää

Sammutustöitä johtavan henkilön mukaan tilanne on kriittinen. Lähialueen asukkaita on evakuoitu. Tulen keskelle saarroksiin jääneet vapaaehtoiset onnistuttiin pelastamaan.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka
Metsää paloi Salassa maanantaina.
Viranomaisten mukaan tilanne on kriittinen. Sammutuskalustoa on pyydetty paikalle Italiasta asti.

Ruotsin Västmanlandin maakunnassa riehuu metsäpalo jo viidettä päivää, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Salan kunnan länsipuolella riehuvaa metsäpaloa ei vieläkään ole saatu hallintaan.

Pelastustöitä johtavan Håkan Fehnen mukaan paloalueella on hätätilanne. Kaikkiaan yli kaksisataa ihmistä taistelee noin 10 000 hehtaarin alueella riehuvan metsäpalon sammuttamiseksi.

Torstaina alkanut metsäpalo uhkaa nyt levitä kohti asutettuja alueita. Maanantai-iltapäivällä Salan pohjoispuolella sijaitsevan Gammelbyn asukkaat evakuoitiin kodeistaan.

Aiemmin maanantaina yhdeksän vapaaehtoista sammutustöissä ollutta henkilöä jäi saarroksiin tulen keskelle. Heidät saatiin pelastettua puolustusvoimien helikopterilla. Pelastettujen kerrotaan voivan olosuhteisiin nähden hyvin.

Useampi helikopteri on matkalla palopaikalle sammutustöissä jo olevien 13 helikopterin lisäksi.

Apua on pyydetty myös Italiasta, josta paikalle on lähetetty kaksi veden pudottamiseen suunniteltua erikoiskonetta. Italialaiskoneiden odotetaan saapuvan Ruotsiin vielä maanantain aikana.

Södertörnin pelastustoimen johtajan Per Hultmanin mukaan metsäpalo on yksi Ruotsin historian suurimmista.

– Juuri nyt tilanne on todella vakava. Palo levisi sunnuntaina erittäin paljon ja koko viime yön yritimme rajata paloa kriittisimmillä alueilla. Tänään jatkamme lisävahvistusten turvin, Hultman totesi.

Helteinen sää vaikeuttaa sammutustöitä. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan Salassa mitattiin maanantaina tämän kesän lämpöennätys (siirryt toiseen palveluun), 34,4 astetta.

Samaan aikaan SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Länsi-Ruotsissa on ollut voimakkaita ukkosia ja paikoin vettä on satanut runsaasti. Trollhättanissa teiden ja kellareiden kerrotaan tulvineen.

Alingsåsissa puolestaan yhden yrityksen katto romahti voimakkaan sateen takia.