Suurin osa vatsatautisista sairastui Tampereella yhtenä viikonloppuna – ilmoituksia jo tuhat

Tampereen kaupungille on tullut jo noin tuhat ilmoitusta uimareissusta alkaneesta vatsataudista. Tuloksia potilasnäytteistä saadaan tämän viikon perjantaina.

terveys
Lapsia uimassa Tesomajärvellä Ristimäen uimarannalla
Antti Eintola / Yle

Heinäkuun viimeisen viikonlopun uimareissuilta on kertynyt Tampereella selvästi eniten vatsatautisia. Heinäkuun 26. ja 27. päivän jälkeisiltä reissuilta ilmoituksia on tullut vähemmän ja viimeisimmältä viikonlopulta vain yksittäisiä. Netissä ja puhelimitse on tullut kaikilta päiviltä yhteensä lähes tuhat ilmoitusta.

Tampereen ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojang muistuttaa kuitenkin, että lopullinen tilanne selviää vasta viikon päästä. Silloin ovat kasassa alkuviikonkin ilmoitukset.

Neljällä järvellä eli kuudella rannalla on edelleen voimassa uintirajoitukset, sillä turvallista uintireissua ei vielä voi taata. Bojangin mukaan rajoituksista on kuitenkin keskusteltu paljon.

Etsinnässä edelleen epidemian syy eli myös sen ehkäisykeino

Parhaillaan selvitetään perusteellisesti mistä epidemia voisi johtua. Vieläkin on auki, onko kenties aiheuttajana jokin virus. Tärkeässä roolissa ovat potilasnäytteet, joiden lisäksi muu kerätty tieto käydään tarkasti läpi.

Paljon tulee menemään aikaa, jotta saadaan käytyä läpi kaikki tieto.

Merja Bojang

– Onko jotain yhdistävää tekijää, jota tulevaisuudessa pystyttäsiin varomaan? Bojang pohtii.

Tampereen tilanne on Bojangin mukaan poikkeuksellinen valtakunnallisessakin mittakaavassa, joten tutkittavaa riittää. Potilasnäytteiden tuloksia odotetaan jo perjantaina, mutta siihen tutkimus ei jää.

– Paljon tulee menemään aikaa, jotta saadaan käytyä läpi kaikki tieto.