Ranskalaisnaiset liftasivat Ateenasta Helsinkiin

Kolmannella Euroopan-liftausmatkallaan ystävykset halusivat näyttää, ettei ihmisiä tarvitse pelätä.

Kotimaa
Ranskalaiset Sandra Reinflet ja Aurélie Streiff liftasivat heinäkuussa Ateenasta Helsinkiin.
Ranskalaiset Sandra Reinflet ja Aurélie Streiff liftasivat heinäkuussa Ateenasta Helsinkiin. Les P'tites Poucettesin Facebook-sivu

- Nyt on ristiriitainen olo: olen todella onnellinen, koska nämä matkat paranevat vuosi vuodelta. Mutta on myös rankkaa, kun matka loppuu ja pitää palata todellisuuteen, toimittaja-laulaja Sandra Reinflet hihkuu langan päässä Helsingissä.

Hän on saapunut lauantaina taiteilijaystävänsä Aurélie Streiffin kanssa liftausmatkansa viimeiseen kohteeseen, Helsinkiin. Ranskalaisnaisten matka alkoi Ateenasta heinäkuun alussa. Naiset pitivät samalla blogia Les P'tites Poucettes (siirryt toiseen palveluun) (Peukaloliisat), ja heidän keräämäänsä materiaalia käytetään myös Guide Routard -opaskirjasarjan apuna.

Naiset ovat kokeneita liftaajia: viime vuonna matka taittui peukalokyydillä Berliinistä Odessaan ja kaksi vuotta sitten Pariisista Istanbuliin.

Liftaajia varoiteltiin matkan vaaroista, mutta mitään ei sattunut. Naisilla oli kaksi sääntöä: yöllä ei liftata, ja epäilyttävien kuskien matkaan ei lähdetä. Liftausmatkan tarkoitus oli juuri näyttää, ettei toisia ihmisiä tarvitse pelätä.

- Me emme halua vain jäädä kotiin, vaan haluamme tuntea itsemme vapaiksi. Emme liftaa, koska meillä ei ole rahaa, vaan koska haluamme vaihtaa jotakin vapaasti. Kun saamme ilmaiseksi kyydin, haluamme antaa jotakin takaisin: siten tulemme puhuneeksi enemmän ja myös annamme enemmän ilman rahanvaihtoa, Reinflet kertoo.

37 kuljettajaa 28 päivässä

Ranskattaret ehtivät istua 37 kuljettajan kyydissä. Heidän joukossaan oli etenkin rekkakuskeja, mutta myös vanhuksia, maanviljelijöitä ja liikemiehiä.

- Koska olemme naisia, kukaan ei pelännyt, että hyökkäisimme heidän kimppuunsa.

Matkan vaarallisimmat ja ikimuistoisimmat hetket olivat heti ensimmäisenä päivänä, kun naiset olivat matkalla Ranskasta Volosiin Kreikkaan. Naiset poimi kyytiinsä liikemies, jonka ystävät olivat sattumalta lähdössä Volosiin luksusjahdillaan. Naiset hyppäsivät kyytiin. Yllätyksekseen he huomasivat laivan nimen olevan ”Helsinki” eli matkan lopullinen määränpää.

- Matkalla jouduimme elämämme suurimpaan myrskyyn. Aallot olivat yhdeksän metrin korkuisia, emmekä päässeet rantaan. Olimme veneen kajuutassa kahdeksan tuntia, kamalaa. Luulin, ettemme pääsisi sieltä koskaan pois, Reinflet nauraa.

"Helsinki on eläväinen ja hiljainen"

Helsinki valikoitui matkan päätepisteeksi, koska he eivät tienneet maasta juuri mitään. Ranskalaiset ystävät varoittelivat hyttysistä.

- Täällä ihmiset eivät juuri hymyile tai lähesty meitä, mutta kun ottaa ensimmäisen askeleen, he ovat hyvin lämpimiä ja vieraanvaraisia. Helsinki on eläväinen, mutta samalla hiljainen. Viheralueita ja merta on joka puolella, Reinflet ihastelee.

Lauantaina saapunut parivaljakko ehti jo ihmetellä, miksi terassit menevät niin aikaisin kiinni, eikä viiniä saa enää mistään viikonloppuna iltakuuden jälkeen.

- Juominen tuntuu täällä laittomalta, hän sanoo.

Aurélie Streiff palasi jo maanantaina Ranskaan, mutta Reinflet jää vielä pariksi viikoksi Suomeen. Hänellä on 33-vuotissyntymäpäiväprojekti, jossa hän tekee joka kuukausi laulun yhdessä jonkun maan muusikon kanssa. Suomi-Ranska-yhteistyön tulos julkaistaan 11. elokuuta.

Liftaamisprojekti on nyt päätöksessä, mutta tarina jatkuu.

- Ensi vuonna teemme jotakin muuta. Ehkä lähdemme itse autolla ja otamme ihmisiä kyytiin.