1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

THL:n ravitsemusasiantuntija: Ravintoloiden lastenannoksista voitaisiin jo luopua

Asiantuntijan mukaan ravintoloiden lasten lista on turha ja varsinkin kestosuosikissa, nakeissa ja ranskalaisissa, saattaa olla liikaa suolaa, rasvaa ja nitraattia. Ravintolan reseptikisa osoittaa, että lapsetkin näyttävät sisäistäneen kasvisten tärkeyden.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Lähes jokaiselta lasten listalta löytyvä nakit ja ranskalaiset -annos ei saa kehuja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön erikoistutkijalta Heli Kuusipalolta.

– Nakeissa ja ranskalaisissa voi olla liikaa suolaa, rasvaa ja nitraattia ja limun kanssa myös liikaa sokeria. Alle kouluikäisellä lapsella nitraatin saantisuositus ylittyy jo, kun viikossa syödään yli kaksi nakkia, Kuusipalo toteaa.

Kuusipalo huomauttaa, että annoksen ravintoarvo riippuu tietysti siitä, mitä lautasella kokonaisuutena on ja miten annos valmistetaan.

Lapset matkivat vanhempiaan

Kuusipalo kummastelee sitä, miksi Suomessa ylipäänsä pitää tarjota lapsille eri ruokaa kuin aikuisille. Lapsethan voivat jo ensimmäisen ikävuoden jälkeen syödä samaa ruokaa kuin muu perhe. 

– Mielestäni lastenannoksista voitaisiin luopua. Esimerkiksi Italiassa lapsille tuodaan ravintolassa samaa ruokaa kuin aikuisille, vain ehkä sovellettuna ja pienempi annos. Suomessa on sellainen erikoinen ajattelu, että lapset ja ravintolakäynti tarkoittaa pikaruokasettiä, Kuusipalo sanoo.

Jos vanhemmat rakastavat sipsejä, ranskalaisia ja ketsuppia, ne ovat silloin usein lastenkin herkku.

Heli Kuusipalo

Aikuisten esimerkillä on luonnollisesti suuri vaikutus lapsiin. Lapset seuraavat tarkkaan, mitä isän tai äidin lautasella on ja jättävät syömättä kasvikset, jos ne eivät vanhemmillekaan kelpaa.

– Se on huomattu, että lapset matkivat aikuisia. Jos vanhemmat rakastavat sipsejä, ranskalaisia ja ketsuppia, ne ovat silloin usein lastenkin herkku.

Lapset haluavat värejä ja kasviksia

Rosson ketjupäällikkö Merja Helistö sanoo, että lapset haluavat lautaselleen kasviksia ja värejä, sekä pitävät annosten luovasta esillepanosta. Asia on ketjussa ajankohtainen, sillä käynnissä on valtakunnallinen kisa, jossa lapset saavat suunnitella reseptejä. Yksi resepteistä valitaan Rosson listalle.

Nakkeja ja lihapullia, niitä ilman ei voida olla.

Merja Helistö

– Yllätys oli, että kasvikset nousevat lasten piirroksissa niin vahvasti esille. Ravintoympyrä on mennyt ihmisten tietoisuuteen, puolet lautasesta on kasviksia. Lihasta broileri on lasten suosikki, se on yleisestikin mennyt naudan ohitse ravintoloissa, Helistö toteaa.

Helistön mukaan lasten annoksia suunniteltaessa otetaan huomioon, että niihin kuuluu kasviksia ja proteiinia. Myös kasvissyöjille ja vegaaneille on omat annoksensa. Silti klassikoista pidetään kiinni.

– Nakkeja ja lihapullia, niitä ilman ei voida olla, Helistö toteaa.

Kuopion Rossostakin kerrotaan, että nakit ja lihapullat ovat lasten suosikkeja. Toimittajan kurkkiessa syömässä olevan perheen valintoja, lapsen lautasella oli nakkeja ja ranskalaisia – niitä kun saa kotona harvemmin.