Ilmalämpöpumput viety käsistä

Pitkään jatkuneet helteet ovat lisänneet ilmalämpöpumppujen kysyntää niin paljon, että laitteiden toimitusajat ovat jopa useita viikkoja. Moni on myös ihmetellyt, miksi vanha laite ei puhalla toivottua viileää ilmaa. Helteellä ilmenevät toimintahäiriöt johtuvat useimmiten siitä, että ilmalämpöpumppua ei ole puhdistettu riittävän usein.

Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö.
Jarkko Heikkinen / Yle

Esimerkiksi Vaasan seudulla ilmalämpöpumppujen toimitusaika on tällä hetkellä kahdesta kolmeen viikkoa.

– Varastossa ei ole ainuttakaan pumppua, sanoo yrittäjä Tapani Hakala TH Putkiasennus Oy:stä.

Pikaista viilennystä ei lupaa myöskään Vaasan Sähköasennus Oy:n toimitusjohtaja Pauli Alatalo. - Ilmalämpöpumppujen kysyntä on ollut hurjaa viime aikoina. Parhaina päivinä kyselyjä on tullut jopa kymmeniä.

Alan yrittäjät kertovat, että puhelin on soinut sitä vilkkaammin mitä enemmän mittarissa on ollut lämpöasteita. Kumpikaan ei muista vastaavaa ajanjaksoa ilmalämpöpumppu-urallaan.

Sekä Hakala että Alatalo sanovat, että ilmalämpöpumppu on hyvä apu sisäilman kuumuuteen. Viilennystä tulee useita asteita. Näillä helteillä uusia laitteita on asennettu enimmäkseen vanhoihin omakotitaloihin.

Entäs jos ei viilene?

Helteellä ilmalämpöpumppujen toimintahäiriöt ovat myös lisääntyneet. Tapani Hakalan mukaan useimmiten vika ei ole laitteessa vaan käyttäjässä, jos toivottua viileää ei tule. Helteellä laitteen säännöllisen huoltamisen merkitys korostuu.

- Sisäyksikkö pitää imuroida ja suodattimet pestä. Samalla on syytä tarkistaa poistoputki ja varmistaa, että kondenssivesi tulee pois. Ja nämä toimenpiteet on jokaisen pumpunomistajan aiheellista tehdä kuukauden, jopa kahden viikon välein, patistaa Hakala.