Voimaosakeyhtiö SF kiistää, että Pyhäjoen ydinvoimalan jätteet tultaisiin käsittelemään Venäjällä

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavaisen mukaan kaikki Suomessa syntyvä ydinjäte käsitellään ja loppusijoitetaan Suomeen. Europarlamentaarikko Heidi Hautala esittää Yle Lapin nettikolumnissaan epäilyn, että Rosatom huolehtisi ydinpolttainehuollosta alusta loppuun.

Kotimaa
Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen.
Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen.Yle

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen ihmettelee europarlamentaarikon Heidi Hautalan Yle Lapin kolumnissa esitettyjä väitteitä, että Rosatom huolehtisi Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen ydinpolttoainehuollosta alusta loppuun. Hautalan mukaan tämä tarkoittaisi myös sitä, että käytetyt polttoainesauvat palautettaisiin Venäjälle jälleenkäsiteltäviksi. Jälleenkäsittelyssä ydinpolttoaineesta erotetaan plutonium, jota tarvitaan ydinkärjissä.

- (Heidi Hautalan) ydinjätehuoltoa koskeva väite ei pidä paikkansa. Suomessa syntyvä jäte käsitellään ja loppusijoitetaan Suomeen. Näin tapahtuu aikanaan myös Fennovoiman osalta ja käytäntö vastaa nykyisten ydinvoimatuottajien Fortumin ja TVO:n mallia, Ottavainen sanoo.

- Pitää toki paikkansa että Fennovoimalla on pitkäaikainen polttoaineen toimitussopimus mutta sillä on varmistettu ainoastaan polttoaineen saanti ja kilpailukykyinen hinnoittelu pitkälle tulevaisuuteen, Ottavainen sanoo.

Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoiman suurin omistaja 66 prosentin osuudellaan. Loput 34 prosenttia omistaa Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima Oy. Voimaosakeyhtiö SF ja RAOS Voima Oy ovat tehneet päätöksen Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisesta ja rahoittamisesta.