Wärtsilä suunnittelee uuden lautan Merenkurkun liikenteeseen

Uuden matkustus- ja rahtilaivan saaminen Merenkurkun liikenteeseen on nyt ottanut askeleen eteenpäin. Wärtsilä on valittu suunnittelemaan uutta lauttaa osana isompaa liikennehanketta. Suunnitteluun on saatu EU-rahoitusta.

Havainnekuva Merenkurkun liikenteeseen suunnitellusta lautasta. Kuva: Wärtsilä

Wärtsilä on tänään valittu kumppaniksi suunnittelemaan matkustaja- ja rahtilaivan Vaasan ja Uumajan välille. Tarkoituksena on rakentaa ympäristöystävällinen lautta, joka kestää kovat jääolosuhteet Merenkurkussa. Laivasuunnitelman on määrä olla valmis ensi keväänä 2015.

– Esiselvitykset on tehty ja nyt alkaa konkreettinen vaihe eli piirtäminen, kertoo Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström.

Varsinaiseen toteutukseen ei vielä ole rahoitusta, mutta sen kanssa tehdään töitä jatkuvasti.

– Uskon vahvasti, että tämä toteutuu. Se vaatii kuitenkin vielä kansallista rahoitusta sekä Suomelta että Ruotsilta, sanoo Lindström.

Uusi lautta on osa laajempaa Merenkurkun neuvoston hallinnoimaa "Midway Alignment of the Bothnian Corridor" -liikennehanketta. Hankkeesta vastaavat Uumajan ja Vaasan kaupungit, ja se tarkoittaa koko Pohjolan läpi kulkevaa liikennesuunnitelmaa.

Ajatuksena on, että esimerkiksi tavaraliikenne ohjataan kulkemaan lyhinta merireittiä sen sijaan, että kierrettäisiin Tornion ja Haaparannan kautta. Projekti on yhteensä noin 20 miljoonan euron arvoinen ja nyt suunnitteluvaiheeseen EU-rahaa on saatu 6 miljoonaa.

– Erittäin positiivisia signaaleja on saatu EU:lta, eli tätä liikenneväylää pidetään merkittävänä koko Pohjois-Euroopassa, uskoo Lindström.