Näkökulma: Kesäloma paljasti minussa vedenläträäjän

Vietin kesälomaa jo kahdeksatta kesää veneessä. Vähillä tavaroilla ja rajallisella juomavedellä eläminen opettaa ja järkyttää aina yhtä paljon. Tuhlaammeko vettä heti, kun siihen on mahdollisuus?

Näkökulmat
Hanne Kinnunen

Loman viettäminen kodin ulkopuolella opettaa vähintäänkin sen, että repullinen vaatteita riittää yllättävän pitkään. Monelta reissulta kotiin palautuu yleensä useampia vaatteita, joita ei reissussa tarvittukaan.

Kesällä veneon hetkittäin perheeni kakkoskoti, jossa yövytään säistä ja vapaa-ajasta riippuen 10–30 yötä kesässä. Veneestä löytyy pieni astiasto ja tärkeimmät keittiötarvikkeet, mutta usein jonkin tavaran puute korvataan jollain niksillä tai sitten ollaan ilman. Kotiin tullessa koti näyttää joka kerta erilaiselta kuin lähtiessä. Jo yhden veneessä vietetyn viikonlopun jälkeen koti näyttää isolta – isommalta kuin lähtiessä, ja usein ihmettelen ääneen mihin kaikkea kotiin kertynyttä tavaraa oikein tarvitaan.

Veneessä saatan pestä kananmunien keitinvedellä paistinpannun, mutta tekisinkö kotona niin?

Hanne Kinnunen

En mielestäni osta turhia tavaroita, joten ympärille keräämäni materia ei häiritse sen suuremmin. Sen sijaan vedenkäyttötottumukseni häiritsevät. Veneessä mukana on rajallinen määrä puhdasta juomavettä, sitä juodaan janoon ja käytetään ruoanlaittoon sekä hampaidenpesuun. Jos pannulla on keitetty kahvi- tai teevettä, pannuun jäänyt vesi käytetään aina hyödyksi, yhtään pisaraa ei lasketa turhaan hukkaan. Veneessä saatan pestä kananmunien keitinvedellä paistinpannun, mutta tekisinkö kotona niin?

Erään veneilyreissunjälkeen laskin kotona hanasta vettä isoon lasituoppiin, koska minulla oli kova jano. En jaksanut juoda kaikkea, joten mitä tein? Kaadoin tietenkin loput vedet lavuaariin, kunnes tajusin tehneeni tyhmästi. Puhdas juomavesi on pitkään ollut meille suomalaisille itsestäänselvyys, siksi käytämme sitä niin huolettomasti.

Jaoimme saman järkytyksen siitä, miten paljon vettä tuhlaamme nykyaikaisissa asunnoissamme.

Hanne Kinnunen

Tajuamme senmerkityksen vasta, jos olemme joutuneet olemaan muutaman tunnin ilman vettä vaikkapa sähkökatkon takia tai käyneet ulkomailla, jossa hanavesi ei ole juomakelpoista.

Työkaveri palasi omalta lomaltaan mökiltä, jonne vesi tulee kaivosta tai järvestä kannettuna. Puukiukaan ja ulkohuussin jälkeen kaupunkiasunnon posliinipöntöt ja kaakeliseinät näyttivät hänen silmäänsä liian kliinisiltä, henkisesti jopa väkivaltaisen kovilta. Jaoimme saman järkytyksen siitä, miten paljon vettä tuhlaamme nykyaikaisissa asunnoissamme. Suihkun alla seisominen tuntuu tuhlaukselta, kun peseytymiseen riittäisi oikeasti yksi pesuvadillinen vettä.