Rusketus ei suojaa syövältä – loppukesän aurinkoa syytä varoa

Auringon UV-säteily on yhtä vaarallista elokuussa kuin kesäkuussa.

terveys
Ihmisiä uimarannalla.
Terri Niemi / Yle

Rusketus suojaa ihoa palamiselta, mutta ei estä ihomuutoksien syntymistä.

– Ruskettuessa ihoon muodostuu pigmenttiä, jonka tarkoitus on estää UV-säteilyn pääsy syvempiin kudoskerroksiin. Se, että iho ruskettuu, tarkoittaa vain sitä, että iho on saanut liikaa aurinkoa ja joutunut ottamaan puolustuskeinot käyttöön, toteaa ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Auringon teho ei myöskään hiivu loppukesästä.

– Ja auringolta suojautuminen on ensi sijassa muuta kuin aurinkorasvan levittämistä. Puhutaan aurinkokäyttäytymisestä eli ei maata rannalla auringossa vaan säteilyltä suojaudutaan käyttäytymisellä, vaatetuksella ja aurinkolaseilla, Huttunen toteaa.

Hellekesät näkyvät vuosien viiveellä

Ahkeran auringonoton seuraukset saattavat näkyä vasta vuosien viiveellä.

– UV-säteilyn vaikutukset ovat kumuloituvia, puhutaan koko elämän aikana saadusta säteilyrasituksesta eli jokainen auringossa vietetty päivä ja hetki kartuttavat säteilykertymää ja sitä kautta lisää ihosyöpäriskiä, Maria Huttunen toteaa.

Melanoomaan sairastutaankin usein eläkeiässä 60–70-vuotiaana.

– Ihosyöpiä on myös 20–30-vuotiailla, mutta se on huomattavasti harvinaisempaa. Eli kyllähän ihosyövät ovat iääntyneen ihon ilmiö, Huttunen sanoo.

Hoitoon ei aina osata hakeutua ajoissa

Helle saa ihmiset tarkkailemaan ihomuutoksia entistä ahkerammin. Hoitoon hakeudutaan siitä huolimatta varsin vaihtelevasti.

– Toisaalta tietoisuus on lisääntynyt ja tietoa on tarjolla. Toisaalta jatkuvasti on tapauksia, joissa on nähtävissä ilmeinen ihosyöpä, joka olisi voitu hoitaa jo kauan sitten, mutta hoitoon ei ole syystä tai toisesta hakeuduttu, Maria Huttunen kertoo.

Luomenkaltainen, kirjava ja epätarkkarajainen ihomuutos on syy hakeutua lääkärin tai hoitajan pakeille. Aina oireita ei ole helppo tunnistaa.

– Ihosyöpiä on monenlaisia, eikä yhtä tiettyä oiretta ei ole. Jos ihoon tulee rikkoutuva, karstoittuva tai hilseilevä läiskä, joka ei parane parissa viikossa rasvaamalla, niin silloin syy pitää selvittää, Huttunen painottaa.